30. jan. 2019
Af John Lautrup

Farvel til et ikon: Jane Aamund var sej som få

Jane Aamund
Jane Aamund
Foto: Hanne Juul
Forfatteren og journalisten Jane Aamund prøvede at leve sit liv med mod, og hun kastede sig uforfærdet ud i alverdens ting ... også i kærlighedseventyr.

Jane Aamund nåede den 29. januar 2019 vejs ende på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande. Den ende, hun længe har vidst ville komme. Og som hun åbent og ærligt hart talt om i utallige interview. Altid uforfærdet og ligefremt.

Jane Aamund var ikke bange for noget. Heller ikke døden.

Den storsælgende forfatter blev 82 år og sagde farvel til livet omgivet af sin nærmeste familie efter en årelang kamp mod den ganekræft, der gjorde de sidste år svære. Men hun angreb sygdommen med samme mod, som kendetegnede hendes indstilling til livet.

Alt for kærligheden

Jane Aamund sprang ud i ting uden altid at kende faldhøjden. Også i kærligheden. Hun fortalte glad og fro, at hun slugte mænd i sine unge år, og da hun midt i et ægteskab for alvor faldt for en amerikaner, smed hun alt for den store kærlighed.

Den historie fortalte hun i bestselleren "Coloradodrømme", som i 1997 indbragte hende De Gyldne Laurbær.

Forinden havde hun allerede erobret læserne med trilogien "Klinkevals", "Juliane Jensen" og "Oven vande".

Elskede sine mange læsere

Til gengæld var det kulturelle parnas mere forbeholden over for de mere end 20 romaner, hun nåede at udgive. Men hun kunne ikke være mere ligeglad, afslørede hun i Cecilie Frøkjærs samtalebog "Lys i livet" fra 2005, hvori de talte om en dårlig anmeldelse:

"Den anmelder ved ikke, hvad hun har gjort, tænkte jeg, men hun har lige øget mit oplag med mange tusinde eksemplarer! Det gør mig ikke noget, at mine bøger ikke bliver betragtet som stor kunst, for jeg er bare interesseret i at nå så mange læsere som muligt, så mine historier kan leve i flest mulige hoveder."

Jane Aamund skrev for sine læsere. Ikke for kultur-eliten.

Havde eget reklamebureau

Egentlig var hun uddannet korrespondent i engelsk. Hun begyndte som freelancejournalist ved Berlingske Aftenavis, Aalborg Stiftstidende og Hendes Verden.

I 1968 åbnede hun sit eget pr- og reklamebureau. Det holdt i fem år, hvorefter hun i fire år var pr-chef i pelsfirmaet Birger Christensen. Derefter fulgte nogle år som informationsmedarbejder i Landbrugsministeriet, inden hun vendte tilbage til Berlingske Tidende. Her var hun, indtil hun i 1997 blev forfatter på fuld tid.

Jane Aamund var storesøster til erhvervsmanden og samfundsdebattøren Asger Aamund, og hun efterlader sig to sønner og fire børnebørn.

Æret være hendes minde.

Læs mere om: