7. nov. 2013
Af Dorte Quist

Hanne-Vibeke Holst: Jeg frygtede min far

Hanne-Vibeke Holst
Hanne-Vibeke Holst
Foto: AOP
Succesforfatteren Hanne-Vibeke Holst har skrevet en afslørende roman om sin far, 60'er digteren Knud Holst, hvor hans fravær, alkoholisme, raseri og hans tæv bliver afsløret.

Hanne-Vibeke Holst bliver et af de store trækplastre i den kommende weekends bogmesse, hvor hun fortæller og læser op fra sin helt nye roman, "Knud den store". En roman hun har skrevet om sin far, digteren Knud Holst, der var berømt i 1960'erne. I et interview i BT fortæller Hanne-Vibeke Holst om hvordan hun gennem en hel barndom frygtede sin far, men også konstant længtes efter hans kærlighed.

- Jeg var virkelig bange for min far, da jeg var llle. Min var var altid den, der skældte ud og afstraffede os. Som mange andre mænd på den tid. Rollerne var klart fordelt. Når han uddelt straffen ved middagsbordet - tidligt i seng eller en endefuld - kom mor ofte listende bagefer for at trøste os tre piger med et glas saftevand, siger forfatteren til BT.

Senere hen har 'den fraværende far' været en af de gennemgårnde træk ved Hanne-Vibeke Holsts forfatterskab.

- Uden ham havde jeg nok ikke fået det 'feministiske' blik jeg føler, at jeg har har, fortæller Hanne-Vibeke Holst til BT.

Far var jaloux

Især gør de afsnit af bogen indtryk, hvor Hanne-Vibeke Holst beskriver faderens voldsomme misundelse og jalousi på både sin eks-kone, krimi-forfatteren Kirsten Holst, og datteren Hanne-Vibeke Holst, da de får succes som forfattere.

- Han kunne være meget ubehagelig og nedgørende i telefonen, og jeg har hørt fra flere sider, at han kunne finde på at ringe til forlagschefer og redaktører for at udbrede sig om, at jeg ikke var så fantastisk en forfatter, som de måske bildte sig ind. At jeg var noget overvurderet. Det var lidt som en mor, der kan blive jaloux på sine unge og smukke døtre.

Hanne-Vibeke Holst endte med ikke at have kontakt til sin far i syv år, og mødte ham kun en enkelt gang et par måneder før hans død af kræft i kæben i 1995.

Hanne-Vibeke Holst har skrevet bogen om sin far på baggrund af research i hans efterladte breve, noter og dagbøger.

Læs mere om: