14. dec. 2017
Af Laura Dalgård Hansen

Husker du? Denne kendte forfatter ville være fyldt 100 år i dag

Tove Ditlevsen
Foto: All over
Tove Ditlevsen levede et turbulent liv, inden hun døde som 58-årig. Men hun fik også stor betydning for dansk litteratur. I dag er det 100 år siden, at hun blev født.

Tove Ditlevsen oplevede både en fattig opvækst, fire ægteskaber og misbrug, inden det hele endte brat, da hun som 58-årig begik selvmord. Men Tove Ditlevsen og hendes mange værker har haft stor betydning for dansk litteratur, og hendes arbejde inspirerer stadig mange.

Tove Ditlevsen havde en fattig opvækst

Tove Ditlevsen voksede op under fattige kår på Vesterbro i København, og gik ud af skolen, da hun havde taget sin mellemskoleeksamen. Hun fik aldrig en uddannelse.

Som helt ung begyndte hun at skrive, og hun blev således selvlært forfatter – og det med stor succes.

Barndommens Gade

Tove Ditlevsen debuterede i 1939 med digtsamlingen ”Pigesind”, og i mange år fremover udgav hun et væld af især digtsamlinger, noveller og essays, hvor af flere af dem tager udgangspunkt i hendes eget liv.

Mange husker hende nok bedst for romanen Barndommens Gade fra 1943, som siden hen er blevet filmatiseret med Sofie Gråbøl i hovedrollen, og som Anne Linnet udødeliggjorde, da hun omskrev det kendte digt til musik.

sofie gråbøl
Sofie Gråbøl i filmen "Barndommens gade"
Foto: All Over

Kærligheden og børn

Inden sin død nåede Tove Ditlevsen at være gift fire gange. Under det tredje ægteskab udviklede hun et alkohol- og pillemisbrug og blev i 1949 indlagt på psykiatrisk hospital for første gang.

Tove Ditlevsen nåede at få tre børn selv, og så adopterede hun også sin tredje mands datter.

Tove-feberen

Selvom det er over 40 år siden, at Tove Ditlevsen døde, dukker hun stadig op i det danske landskab med jævne mellemrum.

En række af hendes bøger er blevet genudgivet, og teaterforestillinger er blevet skabt, på baggrund af Tove Ditlevsens værker og liv.

Blandt andet den succesfulde musikforestilling ”Tove! Tove! Tove!”, som i anledning af 100-året for hendes fødsel spiller igen.

Fakta om Tove Ditlevsen

Født 14. december 1917 – død 7. marts 1976 (Tove Ditlevsen fastholdt, at hun var født i 1918, men på hendes gravsten står der 1917).

I 1940 giftede hun sig med den 30 år ældre Viggo F. Møller.

I 1942 giftede hun sig med Ebbe Munk, som hun fik datteren Helle med. De blev skilt i 1945.

Kort tid efter mødte hun lægen Carl T. Ryberg, som blev hendes tredje ægtemand. De fik sønnen Michael og Tove Ditlevsen adopterede ligeledes hans datter Trine.

I 1951 giftede hun sig med embedsmand og senere chefredaktør på Ekstra Bladet, Victor Andreasen. De fik sønnen Peter.

Hun vandt flere litteraturpriser – blandt andet de Gyldne Laurbær i 1956 for ”Kvindesind”.

Tove Ditlevsen var populær brevkasseredaktør på Familie Journalen fra 1956-1976.

Tove Ditlevsen udviklede et pille- og alkoholmisbrug under sit tredje ægteskab og var flere gange indlagt på psykiatrisk hospital.

Læs mere om: