Torsdag, 13. december 2012 — af af John Lautrup

Jussi Adler-Olsen voksede op på sindssygehospitaler

Jussi Adler-Olsen
Jussi Adler-Olsen
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Bestseller-forfatteren Jussi Adler-Olsen har alle forudsætninger for at skrive om skæve og uhyggelige eksistenser. Han boede nemlig hele sin barndom på sindssygehospitaler, hvor faderen arbejdede som psykiatrisk overlæge.

Jussi Adler-Olsens barndom på sindssygehospitaler rundt omkring i Danmark var fyldt med oplevelser, som nok kunne give en og anden traumer for livet. Men hos overlægens søn lagde det bunden til en forestillingsevne og indlevelse, som mange år senere skulle gøre ham til et verdenshit som thrillerforfatter.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- Der var den smukke, men ulykkelige kvindelige patient, som græd på den ene side af hospitalets juletræ, fordi hendes børn ikke var hos hende, mens det lykkelige lægebarn Jussi så på hende fra den anden side af juletræet. Så tæt lå lykke og ulykkelighed, siger Jussi Adler-Olsen til Søndagsavisen og fortsætter:

Der var også udkigsposten på hospitalstaget, hvorfra Jussi og en kammerat kunne kigge ind i det lokale, hvor afdøde patienter blev obduceret.

Vil du have BILLED-BLADET hjem til dig?
Klik her og læs hvordan
Vil du have BILLED-BLADET hjem til dig? Klik her og læs hvordan

- Det var sjovt at se, hvordan de mennesker, som vi vidste hvordan så ud på ydersiden, så ud på indersiden, noterede han sig og fortæller, hvordan han oplevede "skrigeburene" med råbende patienter. Det var før, psykofarmaka blev indført i Danmark i 1956.

- Siden var de helt tavse og fulgte efter deres læge som små disciple, siger han til Søndagsavisen og konkluderer:

- Den store bredde i menneskesindet, jeg har set, har jeg med mig. Og jeg vil da håbe, at jeg ved at vise dem i bøgerne kan skubbe til en større tolerance.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden