Tirsdag, 8. februar 2022 - af Sofie Nymand

Matadorstjernerne Bjørn Watt-Boolsen og Lis Løwerts gravsted reddet

Bjørn Watt-Boolsen og Lis Løwert i selskab med Ove Sprogøe. 

Bjørn Watt-Boolsen og Lis Løwert i selskab med Ove Sprogøe. 

Bjarne Lüthcke/Nf-Nf/Ritzau Scanpix
Skuespillerparrets fælles gravsted på Søndermark Kirkegård stod til at blive sløjfet. Nu er det reddet af Nationalmuseet.

Det folkekære skuespillerpar Bjørn Watt-Boolsen og Lis Løwerts gravsted på Søndermark Kirkegård stod til at blive sløjfet. 

Så greb Nationalmuseet ind, og nu er gravstedet blevet erklæret bevaringsværdigt.

Det skriver Frederiksbergliv.dk.

Fortjenstfuld person

Hvis familien ikke længere ønsker at betale gravstedet, og ingen ønsker at overtage det, står gravstedet til at blive ryddet – med mindre det altså bliver erklæret bevaringsværdigt.

Og det er præcis det, der er sket i tilfældet med skuespillerparrets gravsted.

- Vi har vurderet, at Bjørn Watt-Boolsen lever op til kriteriet om at bevare mindet om fortjenstfulde personer. Når man som Bjørn Watt-Boolsen står opført i dansk biografisk leksikon, så er det overvejende sandsynligt, at personens gravminde erklæres bevaringsværdigt, forklarer Michael Andersen, forskningschef ved Nationalmuseet, om beslutningen til Frederikbergliv.dk.  

Mindeværdige roller 

Bjørn Watt-Boolsen og Lis Løwert var begge folkekære skuespillere, der havde mødt hinanden på Det Kongelige Teaters elevskole under 2. verdenskrig.

Efter elevskolen fulgte en perlerække af mindeværdige roller for dem begge.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Bjørn Watt-Boolsens gamle skolekammerat Erik Balling engagerede dem i sine succeser på film og fjernsyn. Og det er især for disse roller, at skuespillerparret har gjort sig bemærket i den brede befolkning.

Ikke mindst i ”Matador”, hvor Bjørn Watt-Boolsen spillede Oberst Hackel, mens Lis Løwert havde rollen som danselærerinden Violet Vinther.

I tæt samarbejde 

Ligeledes havde de begge roller i ”Huset på Christianshavn”, som Balling blandt andre instruerede. Her brillerede Lis Løwert i rollen som fru dyrehandler Clausen, mens ægtemanden havde mindre roller i tv-serien. 

Men hverken Bjørn Watt-Boolsen eller Lis Løwerts skuespillertalent var forbeholdt tv og film. Også på teatret havde de succes, og i tæt samarbejde drev de Folketeatret i en årrække.

Fik over 50 år sammen 

Parret blev gift i 1947 i Frederiksberg Kirke, og de nåede at være gift i 51 år.

Bjørn Watt-Boolsen gik bort i 1998 kort efter en sidste filmpræstation som den skurkagtige Hallandsen i ”Olsen-bandens sidste stik”.

Elleve år efter ægtemandens død gik Lis Løwert bort. Og nu er de begravet sammen på Søndermark Kirkegård på Frederiksberg.

Læs mere om:

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden