4. jan. 2020
Af Laura Dalgård Hansen

10 ting du (måske) ikke vidste om ABBA

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/aopd-00069221_0.jpg
Foto: Olle Lindeborg
Mange har fuldstændig styr på hits som "Mamma Mia" og "Dancing Queen", men hvor godt kender du ABBA og bandets medlemmer?

Det er snart 50 år siden, den svenske gruppe ABBA blev dannet, men deres musik lever stadig i bedste velgående.

Men hvor meget ved du om Agnetha, Björn, Benny og Anni-Frid, som hittede med ABBA fra 1972-1982?

Herunder kan du lære mere om bandet og dets medlemmer.

1: ABBAs enorme succes

ABBA er det bedst sælgende band i musikhistorien efter Beatles, og ABBA er Sveriges største eksportvare. Bandet har solgt flere end 400 millioner plader.

2: Succesen lod vente på sig

ABBA blev en kæmpe succes ved det internationale melodi grand prix i 1974, hvor de vandt med "Waterloo", men deres efterfølgende singler floppede på hitlisterne. Derfor fortsatte Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad deres solokarrierer sideløbende med ABBA. I 1975 fik de succes med "S.O.S", og så droppede bandmedlemmerne deres solokarrierer til fordel for arbejdet med ABBA.

https://imgix.billedbladet.dk/sh-71327.jpg
Foto: Karl Ravn

ABBA besøgte Tivoli i København for at modtage en guldplade. Deres tredje album havde solgt 25.000 eksemplarer i Danmark.

3: Hit i Sydamerika

ABBA lavede det ene hit efter det andet, og de havde ligget på førstepladsen af hitlisterne i 5 verdensdele. Men de manglede Sydamerika, og derfor udgav de "Chiquitita" på spansk. Det blev en stor succes, og derfor blev "I Have a Dream" ligeledes udgivet på spansk.

4: ABBA i opløsning

I 1982 besluttede ABBA at holde pause, og den pause blev senere permanent.

5: Bedst sælgende album

I 1992 udkom opsamlingsalbummet "ABBA Gold: Greatest hits", og det er ABBAs bedst sælgende album til dato.

6: ABBAs femte medlem

Manager Stikkan Anderson omtales ofte som ABBAs femte medlem. I 1989 indtiftede han den internationale Polar Music Prize, for de penge han havde tjent med ABBA. Prisen er hvert år siden 1992 blevet tildelt repræsentanter inden for den rytmiske og den klassiske musik.

7: Anni-Frid Lyngstads barske skæbne

Efter ABBA-tiden og skilsmissen fra Benny Andersson flyttede Anni-Frid Lyngstad til Schweiz. Hun fandt kærligheden på ny og blev i 1992 gift med den italiensk-svenske prins og arkitekt, Heinrich Ruzzo Reus von Plauen. Lykkes varede dog kort. I 1998 omkom Anni-Frid Lyndstads datter i en bilulykke i USA, og hendes mand blev ramt af en alvorlig kræftsygdom. Han døde i 1999.

8: Succes med musical

Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad fortsatte deres solokarrierer efter bruddet med ABBA, mens Björn Ulvaeus og Benny Andersson startede en fælles musicalkarriere. De skrev blandt andet "Chess" og "Mamma Mia", som begge blev store succeser.

https://imgix.billedbladet.dk/bb-433212-1.jpg
Foto: Martin Høien

Agnetha Fältskog og Anni-Frid med Meryl Streep til den svenske filmpremiere på "Mamma Mia! The Movie" i 2008.

9: ABBA på det store lærred

I 2008 blev musicalen med ABBAs mange hits filmatiseret i "Mamma Mia! The Movie", der havde Meryl Streep i hovedrollen. Filmen blev en kæmpe succes.

10: ABBA genforenet

I 2018 kom det frem, at de fire ABBA-medlemmer igen havde været i studiet sammen, og det mundede ud i to nye sange.

Lørdag aften kan man på TV 2 Charlie se to dokumentarer om ABBA. Først én fra 1976, og dernæst "ABBA Forever", som er produceret i 2019.

Læs mere om: