Ærlig Susanne Lana: Ramt af alvorlig sygdom

Susanne Lana

Susanne Lana

Foto: Lars Horn
Dansktoplegenden Susanne Lana fik den alvorlige diagnose i efteråret.

Først var det de små ting. Aftaler, hun glemte. Navne, hun ikke huskede. Og pludselig var der et mønster. Susanne Lana måtte indse, at hun var ramt af alzheimers.

Det fortæller hun ærligt i et interview med BILLED-BLADET.

- Det kom snigende sidste år. Pludselig var der ting, jeg ikke kunne huske. Det var aftaler og sådan. Det er er alzheimers. Desværre, siger den 74-årige ”Hvis tårer var guld”-sangerinde.

Kunne ikke tro på det

Da Susanne Lana først fik diagnosen, troede hun ikke på det.

- Jeg var sikker på, lægen tog fejl. Absolut. Hvis du spørger mig, så kan jeg godt mærke, når jeg glemmer. Men jeg tænker jo ikke over det, når jeg er ude at spille. Det gør jo ikke ondt. Jeg plejer at være god til at huske, medet er jeg altså ikke længere, det må jeg erkende, siger hun.

Mange alzheimers-patienter oplever, at de bliver irriterede på sig selv over de ting, de ikke kan huske. Samme følelse havde Susanne også, da hun pludselig glemte, hvor hun havde mødt sin næste veninde.

- Jeg bliver irriteret på mig selv. Pludselig kunne jeg ikke huske, hvor jeg havde mødt Maj-Britt første gang. Men så begyndte det er at dæmre. Vi mødtes på Gran Canaria…. Det ved jeg jo godt, fortæller hun.

Får hjælp af veninden

På grund af sygdommen er veninden Maj-Britt begyndte at spille en stor rolle i Susannes liv. De taler sammen dagligt, og Maj-Britt sørger for at hjælpe Susanne – ikke mindst med at installere ekstra brandalarmer overalt i hjemmet. Det irriterer Susanne, fordi de larmer, hvis hun glemmer en gryde på komfuret. Men det er derfor, alarmerne er så vigtige.

På trods af det skrantede helbred fejler humøret dog tintet. Den 4. april fylder hun 75 år, og hun har ikke tænkt sig at stoppe med at spille musik.

- Jeg er lige så dum, som jeg var, da jeg var 25 år. Jeg er ikke færdig endnu. Så længe jeg synes, det er sjovt, siger hun og griner højt.

Se hvordan Susanne Lana bor i galleriet herunder. 

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden