6. okt. 2010
Af af John Lautrup

Birthe Kjær fortæller om kærligheden til Fritz Schur

Birthe Kjær
To et halvt år varede Birhe Kjærs forhold til rigmanden Fritz Schur - hendes længstvarende kæresteforhold, fortæller hun i sin nye bog.
Foto: krestine Havemann & Martin Høien/BILLED-BLADET
I ny bog beretter Birthe Kjær om sit længstvarende kæresteforhold. Hendes og Fritz Schurs veje skiltes efter to et halvt år, fordi hun ikke kunne finde sine ben i den magtfulde erhvervsmands overklassemiljø.

For første gang løfter Birthe Kjær, 62 år, sløret for sit kærlighedsliv. Det sker i hendes selvbiografi, Længe leve livet, der udkommer på tirsdag.

I bogen afslører hun, at erhvervsmanden Fritz Schur i striben af kortvarige romancer var den mand, hun har haft det længste forhold til.

De mødtes til en middag hos politikeren Helge Sander og dennes kone, Ingelis. Flere middage fulgte, da Fritz Schur hjalp hende med gode råd, inden hun købte hus i Gentofte. Og snart begyndte de at kigge på hinanden på en anden måde, end venner gør.

Ekspert i kortvarige forhold

- For mig var det skønt at have en kæreste igen. Jeg havde i en årrække ikke haft tid og overskud til et fast forhold. Eller også havde jeg bare ikke mødt den rette. Jeg havde i løbet af 1980'erne haft skiftende kærester, men ingen så faste, at vi boede sammen, ja, jeg var vel nærmest blevet ekspert i kortvarige forelskelser, fortæller Birthe Kjær i bogen.

- Jeg kunne blive betaget af en mand, og vi kunne have en skøn tid sammen, men det nåede aldrig at blive alvorligt. Jeg var meget på landevejene, og de mænd, jeg datede, havde også deres liv og karrierer, tilføjer hun og indrømmer, at hun heller ikke var meget for at give afkald på sin frihed. Når forelskelsen var dampet af, orkede hun ikke at bruge kræfter på at finde de dybere lag i et forhold.

Overklassen og arbejderbarnet

Ikke desto mindre savnede Birthe Kjær indimellem et trygt familieforhold. Og med Fritz Schur var det lige ved at blive virkelighed, men i sidste ende strandede forholdet på deres sociale forskellighed. Han kom fra overklassen. Hun er et arbejderbarn fra Århus.

- Vores gensidige åbenhed kunne ikke helt overskygge vores forskellighed. Mens vi var kærester, købte han Christiansholm Slot i Klampenborg og gik i gang med at indrette det. Da han flyttede ind, kom der en del personale til, og jeg måtte erkende, at jeg ikke følte mig godt tilpas i en situation, hvor vi havde en kok til at lave mad og en hushovmester til at servere, selv om vi kun var os to. På Christiansholm sagde man 'De' til personalet, og de sagde 'fru Kjær' og 'De' til mig. Jeg havde svært ved at vænne mig til den formelle omgangstone og kom f.eks. ofte til at sige 'du' til den 26-årige chauffør, så han og jeg aftalte, at vi var dus, når vi var alene, og Des, når Fritz var til stede, fortæller Birthe Kjær.

Kørte hjem til sig selv om morgenen

- Fritz og jeg legede med tanken om, at jeg skulle flytte ind hos ham, men det blev ved tanken. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle lave sådan et stort sted, hvor der var personale til alle de praktiske gøremål, så jeg endte som regel med at køre hjem til mig selv om morgenen, når han var kørt på arbejde.

- En anden udfordring var, at vi begge var midt i fyrrerne og havde travlt med vores respektive karrierer. Fritz havde selvfølgelig for det meste fri i weekenden, men jeg arbejdede jo næsten hver fredag, lørdag og søndag. Det var svært at få kalenderen til at passe, så vi kunne se nok til hinanden. Det var de odds, vi måtte kæmpe imod. Jeg holdt utrolig meget af ham, og vi blev sammen i to et halvt år. Det er faktisk min rekord for et fast forhold. Jeg har jo aldrig været en mester i længerevarende kærester. Jeg tænker med glæde tilbage på min tid med Fritz, og det er altid rart, når vi af og til mødes i selskabeligt lag, siger hun i bogen.

Læs mere om: