Bjørn Tidmand fylder 75 i dag

Bjørn Tidmandvar blot 17 år, da han første gang optrådte på TV for 58 år siden.

Bjørn Tidmandvar blot 17 år, da han første gang optrådte på TV for 58 år siden.

Foto: Jesper Sunesen/BILLED-BLADET

I dag fylder kongen af Danskpoppen, Bjørn Tidmand, 75 år. Han fejrer dagen i Spanien, men måske kommer der også dernede en "lille sommerfugl" forbi.

Lørdag, 24. januar 2015 - af Niels Burgos

Bjørn Tidmand behøver næppe bekymre sig om at få godt vejr på sin fødselsdag, når han i dag, lørdag, runder de 75. Dansktop-veteranen har nemlig midlertidigt forlagt sin residens til det solbeskinnede Spanien, hvor dagen fejres med nogle venner over en god middag.

Men på BILLED-BLADET tillader vi os nu alligevel at kippe med flaget og sende en håndfuld ekstra solskin ned til Bjørn Tidmand, der, siden han debutterede på plade som bare 19-årig, har fyldt danskernes radio-hverdag med små sommerfugle og stimevis af evergreens.

Faktisk var han blot 17 år, da han første gang optrådte på TV i 1957 i det populære program "Soldaterstafetten" - og forud var gået nogle år som sanger i Københavns Drengekor.

Bjørn Tidmand med i Melodi Grand Prix

Men i 1963 blev Bjørn Tidmand for alvor landskendt, da han optrådte i Melodi Grand Prix med sangen "Amiga Mia" - men det var samme år, som Grethe og Jørgen Ingmann vandt med "Dansevise". Det stoppede dog ikke Bjørn Tidmand, der senere samme år udsendte pladen "Brænd mine breve" - og derfra gik det stærkt.

Bjørn Tidmand blev fast gæst på Dansktoppen - og hans "Lille Sommerfugl" fra 1968 blev solgt i svimlende 100.000 eksemplarer.

Helbredt for lungekræft

I 1990 blev Bjørn Tidmand ramt af lungekræft, men heldigvis helbredt og er i dag røgfri, selv om han startede med at ryge,  da han var bare 14 år.

Han har for længst passeret den normal pensionsalder, men der er stadig fuld fart på Bjørn Tidmand. I dag rejser han rundt i landet med sit gamle repertoire, som siden er blevet suppleret med viser - og han holder også gerne foredrag om sin imponerende karriere i dansk popmusik.

Og mon ikke berømmelsen også er nået til Spanien, så Bjørn vil modtage lykønskninger, når han i dag fejrer sin store dag?