2. mar. 2018
Af Dorte Quist

Dejligt genhør på TV: Husker du Grethe og Jørgen Ingmann?

Grethe og Jørgen Ingmann
Grethe og Jørgen Ingmann
Foto: AOP
Grethe og Jørgen Ingmanns "Dansevisen" bliver sunget i aftenens X-Factor. Den ikoniske sang var Danmarks første vindersang i det internationale Melodi Grand Prix for 55 år siden i 1963.

I X-Factor fredag aften den 2. marts bliver Grethe og Jørgen Ingmanns melodiøse og ikoniske ”Dansevisen” sunget, men husker du, at den ikoniske sang faktisk var Danmarks første vinder-sang i det internationale Melodi Grand Prix i 1963?

”Dansevisen” slog benene væk under alle allerede ved det danske Melodi Grand Prix i 1963 i Tivolis Koncertsal. Ingen var i tvivl om, at ægteparret Grethe og Jørgen Ingmann ville vinde den aften - den 24. februar 1963, da de sang deres fængende melodi første gang. Akkurat som ingen i Cirkusbygningen var i tvivl om, at Brødrene Olsens ”Smuk som et stjerneskud” ville vinde det danske Melodi Grand Prix, da de sang deres senere så berømte sang på scenen i år 2000.

Det var Sejr Volmer Sørensen, der havde skrevet teksten til ”Dansevisen”, mens Otto Francker havde skabt den ørehængende melodi, der også blev udgivet på engelsk med titlen ”I Loved You”.

Sejren i London

Ved det internationale Melodi Grand Prix i London måneden efter deltog 16 europæiske lande, og der opstod en mindre krise i forbindelse med den norske point-afgivning, fortæller MGP-kommentator Ole Tøpholm i sin MGP-bog ”De Største Øjeblikke”.

- Da den norske jurytalsmand skulle afgive point, kunne han ikke finde ud af at bruge de rigtige numre til sangene, og han blev bedt om at starte forfra. Der blev raslet med papirerne, og de norske point blev ikke færdiggjort i første omgang, da juryformanden bad om at få lov til at komme tilbage senere. Da alle de øvrige lande havde givet point, lå Schweiz på førstepladsen, og så skulle den norske jury på ny prøve at give sine point. Nu fik Danmark pludselig fire point, to mere end i første omgang, og dermed fik Danmark overhalet Schweiz. Der blev naturligvis klaget til EBU, og den dag i dag er der folk, der mener, at det hele bundede i, at nordmændene ønskede at hjælpe deres danske venner. Men klagen blev afvist hos EBU og ”Dansevisen” var og er den retmæssige vinder af Eurovisionens Melodi Grand prix 1963 … og Danmarks første Eurovisions vinder-sang!

Grethe Sønck arvede sangen

Grethe Sønck arvede rettighederne til sangen efter Sejr Volmer-Sørensen død, og hun passede meget på sangen og kun meget få fik lov til at indspille den. Efter hendes død er det blevet lettere at bruge sangen, og flere danskere kunstnere, bl.a. Lars H.U.G. i 1989, har lavet populære cover-versioner af ”Dansevisen”.

Grethe og Jørgen Ingmann blev skilt i 1976. Grethe Ingmann døde i 1990, mens Jørgen Ingmann døde i 2015.

https://imgix.billedbladet.dk/3.03377844.jpg
Grethe Ingmann
Foto: AOP

Læs mere om: