Eurovision-nostalgi: Brødrene Olsen kom, så og sejrede

Sejren i 2000 ændrede for altid de to brødres liv.

Sejren i 2000 ændrede for altid de to brødres liv.

Foto: Hanne Juul
I en tid med masser af nye lande i Eurovisionen gjorde Brdr. Olsen rent bord og skaffede Danmark en sejr i Stockholm i 2000.

Man kan ikke sige år 2000 uden at sige Brdr.Olsens ”Fly on the wings of love”, som vandt i Globen i Stockholm. Jørgen Olsens superhit blev et af de største i Eurovisions historie. Men tilrettelæggerne bag Eurovison Song Contest havde store problemer i begyndelsen af det nye årtusinde, fordi så mange nye lande ville deltage. Nu kom nemlig også Albanien, Moldavien, Georgien, San Marino, Tjekkiet, Azerbaijan, Hviderusland, Serbien og Montenegro til  sammen med Letland, Ukraine, Andorra. Derfor blev der i 2004 indført en semifinale forud for finalen, og det blev så udvidet med en 2. semifinale i 2008.

Ud over Danmarks sejr i 2000, så bød 00’erne også på Finlands første sejr nogensinde med heavy metal-gruppen Lordi med deres ”Hard Rock Hallelujah”.I løbet af 00’erne vandt også en række af de nye østeuropæiske lande som Estland, Letland, Ukraine, Serbien og Rusland. Det fik mange TV-seere i Vesteuropa til at falde fra, mens seertallet i Østeuropa eksploderede.

I 10’erne har de ”gamle Eurovision-lande” dog taget revanche. I 2010 vandt Lena fra Tyskland, Loreen fra Sverige vandt i 2012 og så er der selvfølgelig vores egen Emmelie de Forest, der vandt i 2013 med ”Only Teardrops”.

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden