8. mar. 2014
Af af Dorte Quist

Grand Prix-nostalgi: Da brdr. Olsen gjorde os til europamestre

Det magiske øjeblik, da brødrende takkede publikum og seerne for støtten.
Det magiske øjeblik, da brødrende takkede publikum og seerne for støtten.
Foto: All Over
Det er et af de øjeblikke, hvor vi danskere stadig spørger hinanden: "kan du huske, hvad du lavede, da..."

Da brødrene Olsen for anden gang gik på scenen i Cirkusbygningen lørdag 19. februar 2000, skete der noget helt magisk, som alle, der var til stede dengang, kan huske i dag. Fem af de 10 sange var gået videre, og skulle nu fremføres igen.

- Vi glemmer nok aldrig den magi, der opstod i Cirkusbygningen. Det var både rørende og forundrende, fortæller Noller i Ole Tøpholms bog ”De store øjeblikke”.

Efter mange år væk fra den danske Melodi Grand Prix-scene havde brødrene på DR’s invitation sendt Jørgens sang ”Smuk som et stjerneskud” ind, og nu skulle de erfarne, men også ældre mænd ind og præsentere deres sang for et publikum, som de frygtede helt havde glemt hvem Brødrene Olsen var.

Det var nemlig mange år siden, de to sidst havde deltaget i dansk Melodi Grand Prix. I 1978, da Grand Prix’et blev genindført i Danmark, havde Jørgen komponeret sangen ”San Francisco”, som han og Noller var sikkre på var konkurrencens bedste sang. Skuffelsen var derfor stor, da Mabel løbe med Boom Boom-sejren. Og efter nogle skuffende MGP-placeringer i 1979 og 1980 tog brødrene en pause fra det dnske Melodi Grand Prix i nogle år.

Hverken Jørgen eller Noller Olsen havde nogen anelse om,hvad der skulle ske den magiske aften i Cirkusbygningen år 2000. De vidste med sig selv, at de have en god sang, og de brændte for at begynde på en frisk med det danske publikum, men var også bange for, at publikum ville betragte dem som ”to gamle idioter”. Faktisk var nerverne så meget på højkant, at Jørgen Olsen måtte ud og kaste op, kort før han skulle på scenen.

Resten er som bekendt historie. Men et par detaljer kan lige klemmes ind:

DR blev efter showet i Cirkusbygningen bestormet med mails, breve og opringninger fra seere, der ville se showet igen. Så for første gange nogensinde genudsendte DR det danske Melodi Grand Prix i sin fulde længde kort efter på DR1.

Mens brødrene Olsen i dagene op til Eurovision Song Contest i Stockholm trænede og øvede i den store Globen, fik flere og flere udenlandske journalister øjnene og ørerne op for den smukke sang, og sangen blev hurtigt favorit hos de mange bookmakere.

Ved finaleshowet 13. maj var publikum så euforisk og stemningen så vild under brødrenes optræden, at den svenske producer droppede alle aftaler om kameraføring, og i stedet viste flere klip af de jublende publikummer. Det var Brødrene Olsen ham meget taknemmelige for bagefter, for de var sikkre på, at det gav dem en stor fordel.

Brødrene Olsen førte afstemningen fra start til slut i Eurovision Song Contest og vandt med over 40 point ned til nummer to, Rusland. Vi fik blandt andet 12 stemmer fra Rusland, Letland, Israel, Irland, Island, Tyskland og Sverige. Det var kun Kroatien og Makedonien, der ikke gav os nogen stemmer.

Læs mere om: