Julie Berthelsens triste sommer: Far var døden nær

Julie Berthelsen

Julie Berthelsen og Per Berthelsen

Foto: AOP

Sangeren Julie Berthelsens far, Per Berthelsen, har i halvanden måned været indlagt på Rigshospitalet.

Lørdag, 20. august 2011 - af Vibeke Spangsberg

Mens andre har beklaget sig over vejret, har Julie Berthelsen haft sit livs værste sommer af helt andre grunde. Hendes stedfar, den 60-årige grønlandske musiker og politiker Per Berthelsen, har kæmpet for sit liv på Rigshospitalet i København, hvor Julie og hendes mor, Helene, har været ved hans side en stor del af tiden.

Ifølge sermitsiaq.ag sendte lægeklinikken i Nuuk oprindelig Per Berthelsen hjem med beskeden om, at han ikke fejlede noget:

- Jeg havde smerter i ryggen, men Lægeklinikken sendte mig hjem. Hvis min kone og jeg ikke selv havde gjort noget, var jeg formentlig død, fortæller Julies 61-årige far.

Efter 11 smertefulde dage uden søvn ringede Helene Berthelsen til sidst rundt til privathospitaler i Danmark for at få hjælp. Hamlet kunne tage imod Per Berthelsen med det samme, så han og Helene tog det første fly til Danmark. Det viste sig at være i sidste øjeblik:

Vi er ved at miste ham

- Da en læge på Hamlet ville scanne mig, rystede min krop så meget, at jeg ikke kunne scannes. Det viste sig, at betændelsen var kommet i blodet og hjernen. Tre dage senere blev jeg scannet med et andet scannings-apparat, og efter lægens anmodning blev jeg straks flyttet til Rigshospitalet, fortæller Per Berthelsen til sermitsiaq.ag.

- Jeg havde så store smerter, at jeg ønskede at miste bevidstheden. Men jeg var ved bevidsthed - også da sundhedspersonalet, som modtog mig, sagde: "Vi er ved at miste ham."

Ved indlæggelsen havde Per Berthelsen høj feber, og han fik ilt og blev lagt i drop.

- De måtte operere mig for at fjerne materie ved min rygsøjle, selv om man normalt ikke opererer patienter med høj feber, fortæller Per Berthelsen til sermitsiaq.ag.

Det går den rigtige vej

Netop udskrevet har Per Berthelsen stadig betændelse i kroppen, ligesom han mangler følelse ned ad låret. Og da lægerne endnu ikke har fundet ud af, hvilken form for infektion Julies far har, skal han stadig have bredspektret antibiotika.

- Han tager hjem til Nuuk med mor og fortsætter sin behandling i yderligere to måneder, fortæller Julie Berthelsen.

- Han har tabt 20 kilo, og det vil tage lang tid at blive sig selv igen. Men han har været stærk og modig, været igennem en virkelig hård tid, og det kræver derfor meget genoptræning.

- Men det går den rigtige vej, og det er vi glade og taknemmelige for, siger Julie Berthelsen.