24. okt. 2011
Af af Dorte Quist

Kim Larsen alene i verden: Ny bog går tæt på musikeren

Kim Larsen
Kim Larsen
Foto: AOP
Der er netop udkommet en ny afslørende bog om nationalskjalden, Kim Larsen.

Kim Larsen fyldte 66 år i går. Hele sit voksne liv har han med stor succes skjult sig bag en Klods-Hans-facade. Men i den nye bog "Solisten - historien om Kim Larsen", der udkom i fredags, falder masken til jorden.

Det er næppe sandsynligt, at hans børnebørn eller oldebarn kom til fødselsdag, da Kim Larsen fyldte 66 år i går. Danmarks nationalskjald har nemlig ikke nogen kontakt til tre af de fire børn, som han fik i sine to første ægteskaber og dermed heller ikke de børnebørn og det ene oldebarn, som hans ældste børn har. I stedet måtte Kim Larsen fejre fødselsdagen med de to sønner, Hjalmar og Lui, som han har fået med sin tredje hustru, Liselotte Kløvborg, i deres beskedne lejlighed i Odense. En lejlighed, der ikke vidner om den store formue, som Kim Larsen har samlet sig gennem sin over 40 år lange og succesfulde karriere.

Som en fødselsdagsgave, Kim Larsen nok hellere ville have været foruden, udkom i fredags en nærgående biografi med titlen "Solisten" på Gyldendals Forlag. Forfatterne Jakob D. Lund og Peter Rewers har interviewet mere end 40 personer, der har været tæt på Kim Larsen. Lige fra hans barndom over de hektiske år i Gasolin' til nutiden, hvor Kims stjerne er begyndt at falme på den danske musikhimmel. Og for første gang fortæller én af dem, der har været tættest på Kim, nemlig hans voksne datter Alice Eva, om barndommen med Danmarks mest kendte sanger.

Kim Larsen har altid kun sagt ganske lidt om sin far, skolelæreren Alfred Larsen, som forlod ham, storebroderen Tore, der er tre år ældre, samt hans mor, Eva Flyvholm, da han selv var kun fem år. Men forinden havde han formået at sætte et grimt aftryk på sine sønners liv. I bogen bliver det illustreret med historien om dengang, han ville hærde sin tre-fire-årige søn Kim og tvang ham til at ligge stille på sin seng for åbne vinduer. Noget, der ikke hærdede, men blot gav den lille dreng en alvorlig mellemørebetændelse.

Traditionel familiefar

Kim så kun sin far én gang, efter han havde forladt hjemmet. Et par år efter blev Alfred Larsen ved et tilfælde tilkaldt som vikar til Kims klasse. Da faderen trådte ind i sin søns klasse, hilste Kim sin far med ordenen "Hej far", hvorefter faderen sendte sin søn - ydmyget og afvist - uden for døren.

Kim Larsen har skabt sig et image som en moderne Klods-Hans, der altid er god for en frejdig replik eller en sjov anekdote. Han har altid set sig selv som en eventyrlysten spillemand med ungdommens lyst til at tage guitaren på ryggen og drage ud i verden. Så da Gasolin' blev opløst i august 1978, fik han overtalt sin hustru, Hanne Qvist, til, sammen med deres nyfødte datter, Alice Eva, og den syvårige søn, Sylvester, at flytte til New York i USA.

Hanne Qvist, som Kim altid meget mod hendes vilje, omtalte som "Kranen", havde ikke lyst til at flytte til USA og sidde alene uden netværk med to små børn. Men Kims stædighed og ambitioner fik hende overtalt. Det blev til tre års udlændingehed, som ikke resulterede i noget gennembrud "over there" - mest, antydedes det i bogen, fordi Kims idealisme gik så dårligt i spænd med den amerikanske kommercialisme. Og så viste det sig, at Kim simpelt hen ikke ejede globetrotterens natur; han savnede Danmark, dansk kultur og det danske sprog.

Gennem de mange år i rampelyset har det altid lykkedes Kim Larsen at holde sin inderste kerne privat. Han lægger ikke skjul på, at han nyder rampelyset på scenen, men han har altid hævdet, at han er en blufærdig person uden for rampelyset.

I "Solisten" får danskerne for første gang et blik ind i privatpersonen Kim Larsens liv. Vi hører om hans anden hustru, Hanne Qvist, der gav Kim Larsen det, han altid har ønsket sig - nemlig en traditionel familie, hvor han tjente til føden ved at spille musik på fuld tid, mens hustruen gik hjemme og passede børn og hjem.

Ægteskabet endte brat

Men de 22 års ægteskab sluttede brat, da han i sommeren 1994 ringede hjem fra en turné og fortalte, at han ikke mere ville komme hjem. I stedet ville han flytte til Odense sammen med sin nye kæreste, Liselotte Kløvborg. Og sådan blev det. Han kom vitterlig aldrig mere i hjemmet i København. Han forlod sin kone og tre børn på samme konsekvente og uigenkaldelige måde, som han før havde droppet bandmedlemmer, venner og bekendte.

Alice Eva, der var 15 år, da Kim flyttede, fortæller i bogen, at hun længe efter, hendes far var flyttet, ledte efter en forklaring på den abrupte afsked, men hun fik aldrig en ordentlig forklaring.

Kim Larsen sendte hende af og til et postkort som svar på hendes breve, hvor han skrev, at hun og hendes syv år yngre lillesøster, Molly, var velkomne til at komme og besøge ham og hans nye kæreste i Odense.
"Men det var altid sådan, det foregik. Det var altid os, der skulle komme til ham. Ikke omvendt".

I dag har Alice Eva affundet sig med sin manglende kontakt med sin berømte far.

"Jeg har ikke set ham siden 2007, hvor jeg sidst forsøgte at tage kontakt til ham", fortæller Alice Eva i bogen. "Jeg er nok nået til den erkendelse, at det er bedst at lade være. Sådan er han bare. Jeg ved det ikke, men jeg tror, at han forsøgte at skærme sig fuldstændig af over for sin gamle familie for at skabe et helt nyt liv med sin nye kone. Sådan føltes det i hvert fald".

Læs mere om: