Maria Montells rørende møde med Afrikas børn
- Som mor var det en utrolig stærk oplevelse at møde børn, der mangler det mest basale i livet. De gik lige i hjertet på mig. Jeg havde simpelthen lyst til at tage børnene med hjem, udbryder Maria Montell.
Sådan siger sangerinden efter en uge i Afrikas røde sand blandt kenyanske børn. Her, knap 7000 kilometer fra København, trådte Maria Montell ind i en helt anden verden. Som nyudnævnt ambassadør for kampagnen "3 liter rent vand", der i samarbejde med Røde Kors donerer tre liter rent vand for hver solgt flaske Kildevæld, rejste Maria med til Nairobi for med egne øjne at se, hvordan nødhjælpen bliver brugt. Her blev der uddelt såkaldte LifeStraws, der effektivt renser vandet for bakterier.
- Det har været en fantastisk oplevelse - en af de største i mit liv. Jeg er stadig helt høj, siger Montell, som også havde gemalen, Tomas Villum Jensen, og hans bror med på turen.
Hjemme hos Mary
Ifølge Maria landede hun i noget, der lignede bronzealderen, når hun bumlede ud ad støvede veje fra Nairobi. Frem til lerhytter og et hul i jorden som toilet.
- Der har været tørke i to år, og befolkningen mangler det mest livsnødvendige, nemlig rent drikkevand. Alligevel var det slående, så glade og taknemmelige folk var. Det var meget lærerigt, siger 42-årige Maria Montell, som bl.a. blev inviteret hjem til 45-årige Mary nær byen Kitui.
- Hun var en vidunderlig, sej kvinde, der havde syv børn, og nu hvor de alle var fløjet fra reden, havde hun taget en lille dreng under sine vinger. I flere måneder ad gangen var hun alene hjemme, for hendes mand var ude at gå med dyrene. Det var meget underligt, for selv om vi er fra to vidt forskellige verdener, havde vi meget til fælles. Vi havde en universel indforståethed, fortæller Maria.
Sangerinden håber at kunne vende tilbage til Afrika næste år. Målet er, at nødhjælpen skal være hjælp til selvhjælp, og Montell vil gerne yde sit bidrag. I dagligdagen herhjemme er det vigtigt for Maria og Tomas at lære deres tre børn, Villum, Smilla og Lilly, medansvar.
- Det er noget, vi taler meget om. Børnene lærer at tænke over, hvordan de omgås vand, og efter de har set billeder fra Afrika, er det blevet mere virkeligt for dem. Nu er det børnene, der siger til os voksne, at vi skal huske at slukke for vandet, når vi børster tænder, og tage korte bade, fortæller Maria Montell.