2. nov. 2012
Af af Malan Joensen

Nanna Lüders kræver 100.000 kroner af Konservative

Nanna Lüders
Nanna Lüders
Foto: AOP
Det kan blive dyrt for partiet, at de sang deres egen version af Nanna Lüders ”Afrika” til et landsmøde.

Når et parti holder landsmøde, skal det hele ikke kun handle om politik og debat. Således valgte Konservative at peppe landsmødet i 2010 op med deres egen version af hittet "Afrika", der er skrevet af sangerinden og komponisten Nanna Lüders.

På mandag skal Københavns Byret så finde ud af, hvordan den fornøjelse skal takseres, skriver Jyllandsposten.

Nanna Lüders har nemlig via brancheorganisation DJBFA sagsøgt partiet for 100.000.

- Der er tale om politisk misbrug af en kunstners værk. Det er ikke farmor ude på landet, der har lavet en version af denne sang. Det er De Konservative, der har taget sangen uden at spørge om tilladelse, ændret teksten, fremført den og været ansvarlig for, at den er blevet mangfoldiggjort,« siger Tjill Dreyer, sekretariatschef i brancheorganisationen DJBFA til avisen.

Hos Konservative mener man derimod ikke, at partiet har gjort noget forkert:

- At lave en sjov festsang ud af en kendt melodi, og synge den til en fest for inviterede gæster. Det er ikke ulovligt. Heller ikke hvis du holder en konfirmationsfest en dag. Selv hvis vedkommende skal have en erstatning, så synes jeg, at et erstatningskrav på 100.000 kr. lyder helt vildt. Der har siddet nogle mennesker til en fest og sunget en sang. Det står ikke i forhold til et tal på 100.000 kr. Det er lidt fantasifuldt, siger partisekretær Martin Dahl, der understreger over for avisen, at bandet, der fremførte melodien, naturligvis har betalt den særlige Koda-afgift for sangen.

Ifølge Jyllandsposten blev sangen senere offentliggjort på blandt andet Ekstra Bladets hjemmeside, men Konservative gjorde alt for at stoppe den igen.

Brancheorganisationen har tidligere tilbudt partiet et forlig, som ifølge Jyllandspostens oplysninger gik ud på, at Konservative skulle donere 100.000 kroner til Røde Kors, men det afviste partiet.

Sådanne erstatningssager har fortilfælde - tidligere på året blev Venstre nemlig dømt til at betale 100.000 kroner i erstatning og 30.000 kroner i sagsomkostninger, fordi partiet havde benyttet Laid Back-sangen "Sunshine Reggae" i en aalborgensisk valgreklame.

Læs mere om: