18. feb. 2015
Af af Hanne Rask

Niels Lan Doky på skole i USA: Fik et chok

https://imgix.billedbladet.dk/lost_media/46018.jpg
Foto: Lars H. Laursen/BILLED-BLADET
Det var noget af en omvæltning for jazzpianisten Niels Lan Doky at komme på skole i USA.

Gæstelisten var længere end normalt ved en premierefilm i Grand Teatret i København, men mange kendisser ønskede at se det Oscar-nominerede drama "Whiplash", der havde premiere i Danmark tirsdag.

Arrangementet startede med en intimkoncert med jazzmusikeren Niels Lan Doky, da filmen handler om den unge, talentfulde jazztrommeslager Andrew Neyman, der er optaget på et af de bedste musikkonservatorier i USA. Her vil han gøre alt for at nå til tops, hvilket i bogstaveligste forstand koster ham blod, sved og tårer.

Elever besvimede på stribe

Niels Lan Doky har gået på en lignende skole i USA, og det var et chok for ham at opdage, hvor ambitiøst niveauet var i USA.

- Det var i starten af 80'erne, og jeg troede, jeg var god til at spille, for det havde jeg fået at vide af alle herhjemme. Men derovre var alle mindst ligeså gode og lige så unge og i øvrigt fra hele verden. Lærerne var ambitiøse på en hel anden måde, end vi kender det herhjemme. Og flere gange oplevede jeg elever blive hentet i ambulance, fordi de nærmest besvimede af iltmangel efter at have siddet i et øvelokale i otte timer, fortæller Niels Lan Doky til BILLED-BLADET.

Niels Lan Doky er bror til Chris Minh Doky og er i dag en international jazzmusiker. Han ejer det Københavnske spillested (og restaurant) The Standard.

LÆS OGSÅ: Chris Minh Doky bliver SOS Børnebyerne-ambassadør

Læs mere om: