1. mar. 2013
Af af Juliane Olsen, Ndewsdesk, Aller Media

Pernille Højmark: Okay, at jeg ikke fik børn

Pernille Højmark
Pernille Højmark
Foto: AOP
Skuespilleren Pernille Højmark har for længst forliget sig med, at hun aldrig fik børn, for hun har skabt så meget andet indhold i sit liv, fortæller hun i et nyt interview.

Skuespilleren Pernille Højmark var i 20'erne og nygift, da hun fandt ud af, at det at få børn ikke kunne lade sig gøre for hende og hendes mand. I dag er hun 52 år og for længst blevet skilt fra Sweethearts-kollegaen Kim Kidholm, men hun begræder på ingen måde, at hun aldrig er blevet mor.

- Jeg har ikke selv fået børn, men det har ikke gjort mit liv mindre rigt. At have børn er ikke det eneste saliggørende. Doris Lessing som har fire børn, har sagt om det at være småbørnsmor: 'Det har været et Himalaya af kedsomhed.' Det er jo også hårdt at skulle hente og bringe og gå til et hav af forældremøder, siger hun i et interview med magasinet Liv.

Har ikke et tomt liv

I stedet har hun prioriteret at få et meningsfuldt liv uden børn, hvor der er plads til spontane rejser og at holde jul på sin helt egen facon, hvor hun mindes sine afdøde forældre på kirkegården. Pernille Højmark gik heller aldrig ind i beslutningen om at få børn på anden vis, da hun fandt ud af, at det ikke kunne lade sig gøre ad den biologiske vej.

- Mit liv er ikke tomt uden. Og grundlæggende synes også, vi har en pligt til at være taknemmelige for livet og at få det meste ud af det, også selv om det både er skidt og kanel. Når man tænker på, hvor få sædceller ud af millioner, som er så heldige at skabe et liv, er det da et mirakel, at vi er her, siger Pernille Højmark, som dog indrømmer, at hun nu og da godt kunne se fordelene ved at have to voksne børn i dag.

Til gengæld har hun udfyldt mange funktioner for sin nevø både som moster, mormor og tante, fortæller skuespilleren, som regner med at blive holdt med selskab af et par yngre homoseksuelle, når hun bliver ældre. Pernille Højmark fejrer desuden i år 20-års pladejubilæum og 25 års jubilæum med bandet Sweethearts.

Læs mere om: