24. jan. 2019
Af Helle Skram de Fries

Se Julie Berthelsens nye tatoveringer: Det betyder de

Julie Berthelsen
Julie Berthelsen
Foto: Birger Storm
Den 39-årige sanger Julie Berthelsen har suppleret sin kropsudsmykninger med traditionelle grønlandske tatoveringer.

Julie Berthelsen er i Nuuk sammen med sine to børn, seksårige Casper Nanoq og treårige Sia.

Udover at nyde sneen og det fantastiske landskab, har Julie Berthelsen benyttet opholdet til at få nogle traditionelle inuit-tatoveringer.

BILLED-BLADET har fået lov til at bringe det fine foto fra Julie Berthelsens Instagram, hvor hun viser de nye tatoveringer – samt teksten, hvor hun forklarer deres betydning.

https://imgix.billedbladet.dk/julie_berthelsen_haendera.jpg
Foto: Privat

”Alle tatoveringerne fra den gamle tid er symboler og amuletter. Indimellem var de også ‘bare’ pynt. I Danmark har der efter min mening været et stort og meget forkert fokus på disse. Vi får dem jo på hænder, arme, ansigt, brystkasse og ben. Det har virket provokerende på mange”, skriver sangerinden – men hentydning til, at det i Danmark ikke er lovligt at tatovere på hænder og i ansigtet.

En lov fra 1966, der i øvrigt blev underskrevet af den daværende konge, Frederik den 9, der selv havde mange tatoveringer.

Ikke et fravalg af Danmark

Julie Berthelsen skriver videre:

”Mange i Danmark tror, det er et rebelsk udbrud. Altså et tegn på afstandtagen til Danmark og danskere.

At vi med genoptagning/nye tilvalg af vores ældgamle kultur og tro fravælger Danmark og det danske. Lad mig én gang for alle sige, at det intet har med det at gøre”.

Hylder formødre

For Julie Berthelsen, der er datter af en grønlandsk mor og en dansk far, handler tatoveringerne om følelser og identitet.

”Den identitet er en blanding af dem, vi engang var - vores formødre, som vi faktisk hylder med disse tattoos - og dem vi er i dag. Formødre, fordi det var kvinderne, der bar tattoos og ikke mændene”.

Ønsker om det bedste for børnene

Om de specifikke tatoveringer, hun har fået, skriver Julie Berthelsen:

”Jeg fik endnu en arktisk pilegren, der står for styrke og udholdenhed, på venstre pegefinger. Jeg fik flere ‘spirit dots’, som er ind og udgangs huller for energier, på højre pegefinger. Og så fik jeg to armbåndsamuletter. Én for min søn og én for min datter. Amuletter for ønsket om det bedste for mine børn i dette liv.

https://imgix.billedbladet.dk/julie_i_groenlanda.jpg
Foto: Privat

Læs mere om: