12. feb. 2011
Af af Ken Richter

Souvenirs lever et kreativt liv – uden bil og TV

Nils Torp og Sofie Bond
Nils Torp og Sofie Bonde på deres gård i Hjeds.
Foto: Flemming Jeppesen
Sofie og Nils fra Souvenirs klarer hverdagen uden alt for meget ny teknologi.

Hun var 17 år, og han var 36, dengang de mødte hinanden, og nu - 21 år senere - svinger de stadigvæk godt sammen både som forældre til deres to børn og som duoen, Souvenirs.

Sofie Bonde og Nils Torp lavede i løbet af 90'erne ørehængere som "Jeg troede, du var hos Michael", "Han tog et nattog" og "Jeg hader Susanne", og nu er de så tilbage med "Hinterland". Det hele er skabt derude på landet, hvor de fleste bymennesker tror, at livet er gået i stå.

I landsbyen Hjeds, som er en lille samling af 16 gårde og huse midt i Himmerland, lever Sofie og Nils på 21. år livet sammen med deres to børn, Karl og Johanne på 11 og syv år.

- Vores nye cd afspejler, hvor vi er nu. Vi lever et mere stille liv end tidligere, fortæller parret.

Brug for adspredelse

De to har stort set været sammen dag og nat, siden de mødte hinanden, og det er ikke altid lige let.

- Vi kan nå at snakke om meget i løbet af et døgn, men det kan også være hårdt. Hvis vi ikke har det godt sammen, påvirker det samarbejdet, og det kan blive rigtig svært at lave musik, forklarer Sofie ærligt, og Nils nikker.

For adspredelsens skyld har Sofie og Nils hver deres hobby. Nils elsker at stå i sit lille skur og ramme billeder ind, mens Sofie har sin egen tilbygning, hvor hun foran et kæmpe spejl dyrker dansen, som er hendes store passion. Sofie underviser også sin datter og hendes veninder i dans i gymnastiksalen på den lokale skole.

Vi syr og strikker

Samtalen og et kreativt liv, hvor det også er tilladt at kede sig, er nogle af ledetrådene i det liv, som Sofie og Nils har valgt at leve sammen med deres to børn. Derfor er der heller ikke fjernsyn i huset.

- For os vil det være en enstrenget oplevelse af virkeligheden, hvis vi aften efter aften sidder foran TV'et, siger Nils.

- Vi kan nemt leve uden TV, og i forhold til vores børn går vi ind for de gammeldags værdier. Vi syr og strikker, det er godt nok mest Johanne, spiller spil og læser historier. Børnene piver ikke over, at vi ikke har fjernsyn, og de ser da også noget hos deres bedstemor, eller når de besøger kammerater.

Læs mere om: