19. mar. 2016
Af John Lautrup

TILLYKKE: Birthe Wilke fylder 80 år

Birthe Wilke
Birthe Wilke
Foto: AOP
Birthe Wilke fejrer dagen i stilhed og gemmer festen til Fandens fødselsdag.

Birthe Wilke vil sidde for sig selv og bruge dagen til at filosofere over tilværelsen, når hun lørdag fylder 80 år.

Sådan har én af 50'ernes og 60'ernes mest populære danske sangerinder valgt at fejre sine seneste runde fødselsdage, og hun nyder stilheden.

- En fødselsdag er en god anledning til at meditere lidt over livet. Jeg kan godt lide at tænke tilbage på alle de gode oplevelser, jeg har haft, siger Birthe Wilke fra sin bopæl i sønderjyske Bevtoft, hvor hun har boet siden 1988.

VIND ABONNEMENT PÅ BILLED-BLADET

Deltag i afstemningen om kunstnerballets flotteste kjole og deltag samtidigt i udlodningen om 1 årsabonnement på BILLED-BLADET. Klik her og deltag GRATIS i afstemningen!

Den store fest gemmer hun til Fandens fødselsdag den 11. juni. Her har hun inviteret familie og venner - 50 gæster i alt - til gilde på "Klægager" i landsbyen Ballum, ude i marsken på den sønderjyske vestkyst. "Klægager" er den gamle digegreves gård, som nu er omdannet til selskabslokaler med bed & breakfast.

Birthe Wilke elsker stedet, hvor hun ofte kommer og blandt andet har holdt det foredrag om sin karriere, som hun stadigvæk turnerer med. Trods alderen er humøret og helbredet nemlig tiptop, bortset fra et knæ, der driller lidt.

Når hun skal forholde sig til sine gode oplevelser, vandrer tankerne uvilkårligt tilbage til de gyldne år i 50'erne, hvor hun blandt meget andet blev nummer tre i det internationale melodi grand prix i 1957 med "Skibet skal sejle i nat". Hun sang den sammen med Gustav Winckler, og myten vil vide, at parret var løbet med sejren, hvis de ikke havde kysset så længe og inderligt i slutningen af nummeret. Kysset forargede angiveligt seerne i de katolske lande.

Et andet stort hit fra den tid er "Den gamle gartner", der fik et langt efterliv med at plante smil og plante solskin i Giro 413.

- Det var vidunderlige år. Men det var også hårde år i den forstand, at vi jo dengang hverken havde motorveje eller gode biler. Jeg flakkede hele Danmark rundt, og nogle gange kom jeg slet ikke i seng. For eksempel når jeg optrådte i Nordjylland om aftenen og næste morgen skulle synge i radioen på Rosenørns Allé i København, fortæller hun.

Birthe Wilke er københavner, men blev i 1988 omplantet til Bevtoft af nogle venner, der havde fundet et smukt hus til hende.

- Og det har jeg aldrig fortrudt. Jeg er kommet til at holde utroligt meget af Sønderjylland, siger hun.

Et kæmpestort tillykke med fødselsdagen til Birthe Wilke.

Læs mere om: