Søndag, 28. februar 2016 — af af John Lautrup

TILLYKKE: Svend Asmussen fylder 100 år

Svend Asmussen
Svend Asmussen
Foto: All Over
Svend Asmussen har pensioneret sig selv og violinen, men han nyder stadig sit liv i fulde drag. Kærlighed og honning holder ham i gang. Søndag runder han en usædvanlig milepæl

Svend Asmussen kan ikke spille violin længere, efter at han for nogle år siden blev ramt af en blodprop. Men der strømmer stadig lyse toner af livsglæde fra den danske legende, der i dag runder en helt usædvanlig milepæl: Han bliver 100 år.

Livsmodet var ellers ved at undslippe ham, da han efter 62 års ægteskab mistede sin kone, Annegrete, i 2000. Men så en dag i 2002 bankede den 27 år yngre Ellen Bick Meier på hans dør i Dronningmølle med en CD, hun ville forære ham. Det sagde BANG!, og siden har de to været uadskillelige.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- Jeg fik lyst til at leve videre, hvor jeg mest havde tænkt på, hvordan jeg kunne slippe væk, siger han i selvbiografien "June Nights", som Ellen Bick Asmussen har skrevet om sin mand. De to lever om vinteren i solvarme Florida, mens somrene tilbringes i Danmark.

- Jeg er livet op igen. Der går ikke en dag, hvor vi ikke er ved at bryde sammen af grin, sagde Svend Asmussen til Ekstra Bladet for nogle år siden.

Svend Asmussen: Honning er hemmeligheden

Da Svend Asmussen i sommer fyldte 99 og et halvt år, røbede han i P1-programmet "Eksistens" en anden hemmelighed bag sit lange liv. Daglig indtagelse af honning.

Hver morgen i de 14 år, han og Ellen har kendt hinanden, har han lavet morgenmad til dem begge: Et kogt æg, et stykke rugbrød med smør, ost og Kalles Kaviar, en kop kaffe og et rundstykke med smør og honning. Og honningen er særlig vigtig.

- I alle mine 99 år har jeg spist en lille smule honning hver dag. Jeg har en teori om, at det i det lange løb er meget vigtigt at spise lidt honning hver dag, pointerede han i P1-programmet.

Svend Asmussen voksede op i en velhalvende grosserer-familie på Østerbro med fire ældre brødre og en lillesøster. På et tidspunkt havde familien besøg af en østrigsk musikprofessor, der så på lille Svends hænder og meddelte, at enten blev han bokser eller violinist. Han valgte klogt nok det sidste, selv om han også havde stort talent for at tegne og modellere. Faktisk nåede han at studere billedhuggeri på kunstakademiet i 30'erne, inden han blev fuldtids-jazzmusiker med egne ensembler. Der var flere penge i at underholde.

Gå ikke glip af en nyhed eller en fordel. Klik her og meld dig til BILLED-BLADETs nyhedsbrev!

Svend Asmussen og Alice Babs

Og underholdningen tog efterhånden over fra den rene jazz. Han var med i musikfilm og optrådte i Stig Lommer-revyerne op gennem 40'erne og 50'erne sammen med søskendeparret Gerda og Ulrik Neumann. Samarbejdet med sidstnævnte førte til dannelsen af trioen "Swe-Danes" med den svenske sangerinde, Alice Babs. "Swe-Danes" opnåede stor internatioal succes i årene fra 1958 til 1961.

Siden vendte Svend Asmussen tilbage til jazzen, og han betragtes som en af verdens allerfineste jazzviolinister. Han var aktiv langt ind i sine 90'ere, indtil blodproppen hæmmede både hans tale og brugen af højre arm. Og uden dén, ingen musik.

- Fordi når man spiller violin, så er det højre arm, der er kunstneren og venstre arm, der er håndværkeren, fortæller han i "Eksistens".

LÆS MERE: Alice Babs sov stille ind

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden