21. maj. 2020
Af Luise Marie Bekker

Vidste du det om John Mogensen?

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/john_mogensen_beskaaret.jpg
Foto: Børge Walther
I forbindelse med tv-premieren på "Så længe jeg lever" har vi fundet 10 fakta om legenden John Mogensen, som du måske ikke vidste.

TV 2 sender filmen "Så længe jeg lever" og Rasmus Bjergs hyldestkoncert til John Mogensen torsdag aften.

Vi har samlet 10 fakta om legenden, som du måske ikke vidste.

Vidste du det?

• Han blev døbt John Louis Hansen – efternavnet blev ændret i 1936, da moderen giftede sig.

• Via Hindegades Musikskole kom John med i Slotskirkens drengekor, og han slap ikke for den obligatoriske klaverundervisning, som dog senere i livet gav ham en solid, faglig ballast.

• På et tidspunkt begyndte John Mogensen at tegne og kom ind på Kunsthåndværkerskolen. Han udtalte på et tidspunkt, at det eneste, han fik ud af det, var, at han mødte Ruth, som han blev gift med.

• Med Ruth fik han en datter, Minna Mogensen, der døde den 9. august sidste år.

• Four Jacks-kvarteten gik i opløsning ved årsskiftet 1963/64. Det samme gjorde John Mogensen mere eller mindre, for resten af 60’erne tilbragte han mest som barpianist og som gæst på værtshusene rundt omkring i landet. Han tog voldsomt på i vægt og lod skæg og hår vokse, så de færreste kunne kende den tidligere nydelige og ulasteligt klædte kvartetsanger.

• Den uge, hvor John Mogensens første singleudspil, "Der er noget galt i Danmark", blev testet til Dansktoppen, skulle han konkurrere med stjerner som og Bjørn Tidmand og Susanne Lana. Som bekendt havde John Mogensen ikke behøvet at være nervøs, for sangen om Dybbøl Mølle, der maler helt ad helved’ til, lå 16 uger på Dansktoppen - heraf seks uger på førstepladsen

• I efteråret 1973 udsendte John en single med titlen “Åh, hvilken herlig nat”. Men det blev B-siden, “Så længe jeg lever”, der blev et af hans allerstørste hit – og den af hans sange, der stadig bliver spillet mest.

• "Fut i fejemøget" var lang tid undervejs. Det var blevet kasseret ad flere omgange. John Mogensen havde prøvet at afsætte den hos Grethe Sønck uden held, og Kai Løvring indspillede den uden videre succes. John Mogensen tog den selv op i 1971, fordi han manglede en hurtig sang til en B-side - og den strøg direkte ind på førstepladsen!

• John Mogensen gæstede stamværtshuset Færgegaarden for sidste gang 10. april 1977. Her sagde han til bartenderen Carsten Roslundh, "Old timer – jeg tror sgu jeg er færdig". Kort efter døde han.

• Han blev begravet fra St. Magleby kirke på en dag med skarp aprilsol. Papa Bues Viking Jazzband spillede hans yndlingsmusik, og rigtigt mange var mødt op for at sige farvel. På gravstenen på St. Magleby kirkegård står der: "John Mogensen – en folkekunstner. 1928 – 1977".

Læs mere om: