13. mar. 2020
Af John Lautrup

Han styrer os igennem: Sådan er Søren Brostrøm

Søren Brostrøm
Søren Brostrøm
Foto: Ritzau Scanpix
Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens direktør, har midt i corona-stormens øje imponeret med køligt overblik og præcis kommunikation. Han er født til at være læge og bærer på en tragedie.

Søren Brostrøm, 54 år, har sandsynligvis fået de fleste danskere til at føle sig i nogenlunde trygge hænder midt i denne corona-tid. Sundhedsstyrelsens direktør er rolig, behagelig og tilpas myndig, når han igen og igen optræder på pressemøder for give seneste nyt og rydde op i de mange myter og misforståelser om smittevirusen.

Og det er bare med at lytte, for Søren Brostrøm er født ind i lægeverdenen og har kvalificeret sig til sin post med et imponerende cv. Hvis vi følger hans råd, bør kunne vi sove roligt om natten. Det gør han selv.

- Jeg har prøvet det, der er værre. Når man har arbejdet som læge i 20 år med meget livreddende arbejde, og man slal udføre et akut kejsersnit på otte minutter, så opbygger man en robusthed, som gør, at man ikke rigtig bliver skræmt, siger den uddannede gynækolog til Jyllands-Posten.

Forældrene mødtes på lægestudiet

Søren Brostrøms forældre mødte hinanden på lægestudiet, så han har altid befundet sig i sin nuværende verden. Og han var aldrig i tvivl om, at han også skulle være læge. Forældrene lærte ham arbejdsdisciplin, og især morens eksempel satte sig spor.

- Det engagement, hun lagde i det lægefaglige, fyldte meget i min opvækst og inspirerede mig til selv at søge ind på lægeuddannelsen. Jeg tror derfor, at det allerede var fra barnsben, at jeg lærte at brænde for det danske sundhedssystem og samtid lærte at knokle hårdt for forandring, har han fortalt til Kristeligt Dagblad.

Mistede sin far som 11-årig

Når Søren Brostrøm ikke nævner sin far i den forbindelse, skyldes det en tragedie.

- Den indtraf, da jeg var 11 år og mistede min far. Han døde i en ulykke i 1976. Jeg husker stadig begravelsen enormt tydeligt, og jeg græder stadig hver eneste gang, jeg som voksen er med til en begravelse, fordi jeg kommer til at tænke tilbage på dagen, hvor vi begravede min far, fortæller han til Kristeligt Dagblad, hvor han tilføjer, at han modsat børn i dag ikke kom i sorgterapi.

- Det gjorde jeg ikke, og tragedien har sat evige spor i mig. Men jeg havde mine søskende, og jeg havde min mor, og jeg er slet ikke i tvivl om, at det var vores fælles styrke, der hjalp os gennem den svære tid, siger han.

BLÅ BOG for Søren Brost:røm

  • Født den 4. juni 1965 i Aarhus.
  • Student fra Gammel Hellerup Gymnasium i 1984.
  • Uddannet cand. med. fra Københavns Universitet i 1995.
  • Uddannet speciallæge i gynækologi-obstretik, ph.d., i 2003.
  • Har været overlæge på Herlev Hospital og lektor på Københavns Universitet.
  • Master of Public Administration fra CBS i 2011.
  • Ansat i Sundhedsstyrelsen som chef for enheden for sygehuse og beredskab i 2011.
  • Direktør i Sundhedsstyrelsen fra 2015.
  • Ugift og ingen børn.
  • Interesserer sig for kunst og kultur, især opera.

[Kilder: Jyllands-Posten, Kristeligt Dagblad]

Læs mere om: