22. apr. 2016
Af af Casper Nielsen

Ninka er død

Ninka.
Foto: Scanpix/BILLED-BLADET
Anne Wolden-Ræthinge, journalist og Cavling-vinder, kendt som "Ninka" - er død, 86 år gammel. Hun skrev bl.a. bøger om de kongelige og har interviewet kronprinsesse Mary.
Ninka er død. Hun blev 86 år, skriver Politiken. Pseudonymet tog hun efter den travle, organiserende kanin Ninka Ninus i børnebogen "Peter Plys". Anne Wolden-Ræthinge alias "Ninka" interviewede alle de kendte og kongelige. Bl.a interviewede hun i 2004 Mary Donaldson, og fik hende til at tale om hendes første møde med dronning Margrethe: - Det var på Amalienborg, jeg mødte Dronningen første gang. Hun respekterede og forstod vigtigheden af, at vi holdt udviklingen af vores forhold helt for os selv. Hun kunne jo se, at det var seriøst ... Havde mødet været negativt, aner jeg ikke, hvad der var sket. Men for eksempel at abdicere, det tror jeg aldrig, jeg kunne bede Frederik om. Han kender sin rolle her i livet ..", sagde Mary dengang til Ninka i et stort interview, bragt i Politiken.

Ninka skrev bøger om de kongelige

Ninka blev født i Gråsten og begyndte som journalistelev ved Sønderjyden i 1946. Hun gjorde portrætinterviewet til sit varemærke, og fik Cavlingprisen for det i 1974. Efter studier i journalistik i Oklahoma, USA, vendte Ninka hjem og blev i 1951 ansat ved det københavnske dagblad Nationaltidende, der fra 1954 hed Dagens Nyheder. Gå ikke glip af en nyhed eller en fordel. Klik her og meld dig til BILLED-BLADETs nyhedsbrev! Da Dagens Nyheder lukkede i 1961, blev Ninka hentet til dagbladet Politiken af daværende søndagsredaktør Paul Hammerich, og det var i Politiken Søndag, at hun for alvor slog sit navn fast med hundredvis af portrætinterviews. I de 32 udgivelser finder man blandt andet bogen "Helle - i samtaler med Ninka " fra 2011 om Helle Thorning-Schmidt. Dertil kommer en række bogudgivelser med portrætter af kongehusets medlemmer, fra dronning Margrethe til dronning Ingrid.

Læs mere om: