Søndag, 2. august 2020 - af John Lautrup

Tom McEwan: Knivoverfaldet sidder stadig i mig

Tom McEwan

Tom McEwan

Foto: Lars H. Laursen
Tom McEwan var i 1991 tæt på at miste livet og tænker, at han måske har en skytsengel, som sørgede for, at han stadig lever og snart bliver 80 år

Tom McEwan fylder 80 år den 9. august. Men det kunne nemt være gået anderledes. Han var i 1991 tæt på at miste livet, da han blev stukket ned med syv knivstik. Trommeslageren og skuespilleren blev frarøvet penge, han netop havde hævet i en automat på Søborg Hovedgade, hvorefter han kom i håndgemæng med røveren. 

Han genoplever her overfaldet, og hvad den uhyggelige erfaring har betydet for ham. 

- Jeg så ikke kniven. Jeg troede bare, han slog på mig, mens jeg holdt hans jakke. Bagefter, da jeg kiggede ned ad mig.., jeg havde en hvid t-shirt på, det var blodigt. Jeg gik i chok, fortæller Tom McEwan.

Til hans store held drejede en sygetransportbil rundt om hjørnet i samme øjeblik. Chaufføren steg ud og råbte “læg dig ned!, læg dig ned!” og tilkaldte straks en ambulance, som kom meget hurtigt.

– Hvis han ikke var kommet.., man tænker sit, ikke? Måske har jeg en skytsengel, siger Tom. 

For hans hustru, skuespiller Terese Damsholt, var det også en traumatisk oplevelse

– Jeg nåede lige at se Tom, inden han blev kørt ind på operationsbordet. Han havde fået syv knivstik. Ét af dem sad blot én millimeter fra hjertesækken. Jeg vågede over ham hele natten, mens en læge hver time målte trykket i hjertesækken. Hvis det faldt, skulle de operere med det samme. Inden da var han blevet opereret i maven, hvor han også var blevet stukket. Heldigvis havde han taget så meget på den sommer, at kniven ikke var trængt igennem til tarmene, fortæller hun.

Gerningsmanden – en 20-årig mand – tabte sin kasket i tumulten. Han havde skrevet navn og adresse i den, så han var nem at finde.

Det var meget sværere for Tom og Terese at finde tilbage til normaliteten. I lang tid kunne hun ikke gå nogen steder uden at se potentielle knivstikkere alle vegne, og oplevelsen sidder stadig dybt i Tom. Ikke at han plages af mareridt, men når han om aftenen går tur og vil kigge ind ad et butiksvindue, sikrer han sig altid, at der ikke står nogen bagved.

Læs stort dobbeltinterview med Tom McEwan og Terese Damsholt i BILLED-BLADET, der kan købes fra torsdag den 30. juli. 

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden