11. sep. 2012
Af af John Lautrup

Ole Lemmeke var ved at give op

Ole Lemmeke
Ole Lemmeke
Foto: AOP
Der har været stille om Ole Lemmeke i nogle år. Han overvejede stærkt at opgive livet som skuespiller.

Ole Lemmeke går en travl sæson imøde med hele fem roller på forskellige københavnske teatre. Men i lang tid har der været stille omkring den 53-årige skuespiller, der fik sit folkelige gennembrud i film som "De nøgne træer", "Den russiske sangerinde" og "Himmel og helvede". Stilheden er der en god grund til.

- I de sidste par år begyndte jeg at lede efter, hvor begejstringen nu var henne. Jeg har tænkt meget over, om jeg i virkeligheden ikke skulle beskæftige mig med noget helt andet, siger han til Berlingske.

- Hvis du begynder at køre sur i det, må du stoppe op og vurdere situationen. Jeg har ganske vanskeligt ved at arbejde med noget, jeg ikke synes, giver mening. Og det gør det ikke, hvis legen i det, jeg beskæftiger mig med, udebliver. Og så er det for så vidt ligegyldigt, om jeg står på en scene, maler en væg eller laver et godt måltid mad, tilføjer Ole Lemmeke, hvis første opgave i den kommende teatersæson bliver rollen som Herman Bang i "Bang og Betty" på Folketeatret. Stykket har premiere 4. oktober. Dernæst medvirker han i november i "Kan trold tæmmes?" på Nørrebro Teater. Fra januar giver han den som diktator i "Stalins støvler" på Teater Grob, og senere på foråret følger en rolle i "George Kaplan" på Husets Teater. Og for at det ikke skal være løgn går han direkte videre til at spille sheriffen af Nottingham i Det Kongelige Teaters opsætning af "Robin Hood" i Ulvedalene næste sommer.

Der kommer altså til at løbe gode penge ind på Ole Lemmekes lønkonto i det kommende år. Men penge er for ham ikke nok.

- Det er jo for de fleste sådan, at man skal tjene nogle penge for at kunne betale sine regninger og få brød på bordet. Selv om det i mange situationer er den egentlige årsag til at arbejde, skal du altid lede efter at transformere denne egentlige årsag til et sted, hvor legen og glæden er. Hvis ikke jeg kan finde legen i mit arbejde, vil jeg for alvor brænde ud. Og gør man først det, er det rigtig svært at komme tilbage. Det er jo det, pauser handler om. At lave nogle små mellemrum i dit liv for at kunne finde ind til kreativiteten, siger Ole Lemmeke til Berlingske og understreger, at det kræver mod at stoppe op.

- Du skal turde være der i tomrummet, hvor der ikke sker noget som helst, i et ingenmandsland, hvor du har sendt flinkeskolen og alle de rigtige holdninger til kaffepause. Og så skal du være vågen. Måske, med streg under måske, dukker der så nogle idéer, emner, billeder op. Og så skal du huske legen, den barnlige glæde, humoren - alt det, som vi ikke ønsker i vores rationelle og effektive verden. Legen, glæden, humoren - det uforbeholdne, er det, der giver liv i livet, siger Ole Lemmeke, som i interviewet også glæder sig over at have passeret de 50 år.

- At blive ældre er simpelthen vidunderligt. Jeg glæder mig også til at blive 60 og forhåbentligt også 70, 80 og 90. For det bliver mere klart, hvad der betyder noget, og hvad der ikke betyder noget. Det bliver klart, hvad jeg har lyst til, og hvad jeg ikke har lyst til, siger han.

Læs mere om: