1. nov. 2012
Af af Helle Skram de Fries

Anker Jørgensen savner stadig sin Ingrid

Anker Jørgensen med datteren Kirsten
Anker Jørgensen med datteren Kirsten
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Af alt, hvad Anker Jørgensen har nået i sit 90 år lange liv, er kærligheden størst. Kærligheden til hustruen Ingrid, der døde i 1997.

I 50 år var Ingrid, eller Ingse, som Anker Jørgensen, kaldte hustruen, ved sin mands side. I 1997 bukkede hun under for sygdommen ALS, der er en aggressiv version af sklerose. I dag, 15 år efter, har Anker Jørgensen stadig svært ved at forstå, at hans elskede Ingse ikke er her længere.

Det fortæller han om i den unge journalist Jonas Wisbech Vanges bog "Anker Jørgensen og det forunderlige liv", der er udkommet i dag. Jonas Vange var i praktik, da han interviewede Anker Jørgensen til en artikel. Anker blev så glad for artiklen, at han selv bad den unge journalist om at skrive den sidste erindringsbog om Anker Jørgensen.

I bogen, der er udgivet på Lindhardt og Ringhof, fortæller Anker Jørgensen, hvordan det stadig giver et stik i hjertet, når han tænker på sin elskede Ingse.Han vidste godt, det ville blive sørgeligt, når hun døde.

- Men det er ikke sørgeligt, det er uforståeligt, fortæller han i bogen, fortæller han i bogen.

Datteren Kirsten husker, at Anker hver dag sagde til Ingrid "Jeg elsker dig" og gav hende et kys på eller et kærligt klap i måsen. Anker Jørgensen fortæller selv, at hustruen var en stor støtte som statsminister frue (hun brød sig ikke om betegnelsen "førstedame") - også selvom hun ikke kunne engelsk.

Der er gjort plads til Ankers navn på Ingrids gravsten på Vestre Kirkegård, men foreløbig klarer han sig fint på plejehjemmet i Saxogade, hvor han går mange krumbøjede ture med sine to stokke og ser det, han nu kan med sit svage syn.

Læs mere om: