11. maj. 2021
Af John Lautrup

Bertel og Birgitte Haarder: Derfor sås de ikke i syv år

Bertel og Birgitte Haarder
Birgitte og Bertel Haarder
Foto: Lars H. Laursen
Bertel og Birgitte Haarder har guldbryllup til sommer. Men først gik de hver til sit efter det indledende sværmeri.

Bertel Haarder kunne have fejret diamantbryllup med sin Birgitte næste år, hvis han havde slået til efter deres indledende kæresteri. Sådan skulle det ikke gå. Men til sommer har de guldbryllup.

De blev kærester i 1962 efter et julebal på Rønshoved Højskole i Sønderjylland, hvor Bertels far var forstander, og Birgitte hjælpelærer. Men de skiltes, da Bertel blev student og rejste til USA for at læse. De næste syv år så de kun hinanden til store familiesammenkomster, idet Bertels bror er gift med Birgittes søster.

– Jeg var totalt umoden og skulle have løbet nogle horn af panden, fortæller Bertel.

– Ja, det var for tidligt. Vi skiltes efter et år, og så gik jeg den ene vej, og han gik den anden, siger Birgitte.

– Syv år senere mødtes vi så igen. Du har jo altid påstået, at du fra starten mente, at det skulle være os to. Der må jeg sige, at sådan havde jeg det ikke. Og jeg tror da nok, at vi begge har lavet forskelligt i mellemtiden, tilføjer hun med en stille latter.

De løb tilfældigt ind i hinanden igen i en møbelforretning i Vejen. Bertel havde fået job på Askov Højskole, og fem kilometer derfra var Birgitte folkeskolelærer i Bække. Ingen af dem kan rigtig huske, hvad der skete i den forretning og i dagene efter.

– Jeg tror bare, at der var et eller andet helt selvfølgeligt i, at nu mødtes vi, og nu skulle det være os igen, siger Bertel.

Læs stort dobbeltinterview med Birgitte og Bertel Haarder i BILLED-BLADET, der kan købes fra tirsdag den 11. maj.

Læs mere om: