Fredag, 23. juli 2021 - af Marie Krakau

Joy Mogensen fortæller om sorgen efter tabet af sin datter

Kirke- og kulturminister Joy Mogensen. 
Kirke- og kulturminister Joy Mogensen. 
Foto: Marie Hald
Joy Mogensen har gennemlevet enhver forældres værste mareridt, efter hun i 2019 mistede sin datter.

Kirke- og kulturminister Joy Mogensen oplevede i efteråret 2019 den største sorg, en forældre kan gennemleve, da hun mistede sin datter. 

2. oktober 2019 måtte en læge fortælle Joy, at barnet i hendes mave ikke længere levede. Der var mindre end en måned til termin, og 5. oktober om natten fødte hun sin lille pige, Sarah.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Nu har hun givet et stort interview, hvor hun fortæller om tabet af sin datter.

Til spørgsmålet om, hvordan hun har været mennesket i oplevelsen og sorgen, svarer hun: 

– Det tror jeg faktisk stadig, jeg har lidt svært ved at svare på. For … det faktum, at min datter døde, så kort tid før jeg skulle have født hende … er … altså stadigvæk sådan en … oplevelse, som er rigtig svær at tage ind og sådan virkelig … altså at sige: ”Ja, det skete faktisk for mig.”

En fremmeds venlighed

– Man er bare rystet i sin grundvold efter sådan en oplevelse, siger Joy Mogensen i interviewet. 

Hun tror, at det kan være svært, og at det tager lang til at forstå, hvad der er sket, bl.a. fordi vi i dag har mistede et sprog for den sorg man oplever, når man som forælder mister sit barn. Dette sprog fandtes tidligere, og det var biskoppen i København, der gjorde Joy opmærksom på det. 

Til et arrangement i Holmens Kirke spurgte biskoppen, hvordan Joy havde det. Hun havde det ikke ret godt, og han pegede på nogle ældgamle vægmalerier af fine familier og sagde: ”Kan du se de billeder? Det, der er sket for dig, er noget, som er sket altid, og den sorg, du føler, havde de et sprog for på familieportrætterne dengang. Kan du se, at nogle af børnene er malet lidt blegere end de andre? Det er faktisk de børn, DE har mistet.”

– Hold da helt magle, tænkte jeg, så er det ikke mig, der er mærkelig. Når man har mistet børn, har man stadig lyst til at have dem med på familieportrætterne! Det var i gammel tid, hvor man desværre mistede flere børn, og man havde ligefrem det her … offentlige sprog for, hvordan man fik børnene med på familieportrætterne, selv om de ikke var der længere.

Dét tog hun med sig. Og det, hun kalder ”en fremmeds venlighed”. 

Stort interview med ministeren 

Du kan læse hele det store interview med kirke- og kulturminister Joy Mogensen i BILLED-BLADET nr. 29, der er på gaden torsdag d. 22. juli. 

Gravid igen

Efter dette interview med Joy Mogensen blev lavet, har kirke- og kulturministeren offentliggjort, at hun er gravid med termin ved årsskiftet. 

BILLED-BLADET nr. 29 / 2021 - på gaden fra den 22. juli 2021.
Foto: Billed-Bladet

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden