24. dec. 2010
Af af Liz Rørsig

Lene Espersen fastholder juletraditionerne i familien

Lene Espersen
Lene Espersen
Foto: Jesper Sunesen/BILLED-BLADET
Lene Espersen lærer sine børn alle juletraditionerne, der i hendes familie er som taget ud af et juleeventyr.

- Min barndoms jul var fyldt med traditioner, som jeg har bragt videre til mine børn. Som barn bagte jeg julekager med min mormor og farmor. De delte bagværket op, så min mormor og jeg bagte brunkager og nissehoveder, som havde rosiner som øjne, en halv mandel som mund og chokoladefarvet nissehat, mens min farmor og jeg stod for finskbrød og kranse, fortæller udenrigsminister Lene Espersen, 45, om barndommens søde juleforberedelser. Hun mindes også farmoderens flotte juletræ.

Pynter træet sammen

- Hun havde et gammeldags juletræ med kugler i en masse farver og gammelt julepynt, fra da hun var ung - musikinstrumenter, trommer og dannebrogsflag. Da min farmor døde, delte vi julepynten imellem os, så vi alle har noget af det. Når min mor pynter juletræ, er det meget stilrent med pynt i samme nuancer, og det ser meget elegant ud, mens mit eget træ, som børnene er med til at pynte, minder om juletræet i Walt Disney's julekavalkade. Her er masser af farver, dannebrogsflag og pynt, som ungerne har lavet i børnehaven og skolen. Vi fylder pebernødder i kræmmerhusene, og jo mere vi kan læsse på træet, jo flottere bliver det, smiler Lene, der sammen med ægtemanden Danny Feltmann har sønnerne Marcus, 9, og Robert på syv år.

- Vi har den tradition, at Danny og drengene køber juletræ sammen i december og stiller det ud på terrassen med elektriske lys, så vi kan kigge på det. Lige før juleaften stiller vi det indenfor på en juletræsdug, som min farmors søster har broderet nisser på, siger Lene. Hun glæder sig meget til julen, der i år holdes hjemme i Dragør.

Créme bruleé til dessert

- Menuen står på and og flæskesteg. Min far og jeg står for ænderne, og da vi bliver en 15 stykker skal vi have mindst tre. Jeg gør ænderne helt klar den 23. december, så det blot er at give dem lidt opvarmning juleaften. Jeg laver hjemmelavet rødkål til, og brunede og hvide kartofler. Vi plejer at få risamalande , men i år har børnene bestilt créme bruleé i stedet, for det er både mine og mine søskendes børn vilde med. Det er min favoritdessert at lave, og i én af skålene gemmer jeg en mandel.

Læs mere om: