Lone Dybkjær: Fik fjernet sit ene bryst

Lone Dybkjær.

Lone Dybkjær.

Foto: Lars H. Laursen
Poul Nyrup Rasmussens hustrus mor døde af brystkræft som 21-årig, men da Dybkjær selv fik konstateret brystkræft, tænkte hun ikke selv, at det var noget, hun skulle dø af.

Den tidligere folketingspolitiker Lone Dybkjær var i fuld gang med at tømme de 40 flyttekasser, hun havde med sig, efter at hun havde sagt farvel til politik og Folketinget, da en rutinemæssig mammografi-undersøgelse i december 2011 pludselig afstedkom, at hun dagen efter stod på Rigshospitalet for at få lavet en biopsi af en knude i brystet.

Og derefter gik det hurtigt. Diagnosen var brystkræft. Tre uger senere havde hun fået fjernet det ene bryst og stod overfor at skulle i gang med en række strålebehandlinger.

Hun tænkte ikke den tanke, at det her var noget, hun skulle dø af. Heller ikke selv om hendes mor døde af brystkræft, da Lone var 21. Og den tanke har hun stadig ikke.

Hårdt at se døtrenes reaktion

Men det var ikke sådan hendes to døtre reagerede.

– Mine piger blev meget påvirket, da jeg fik kræft. Jeg har aldrig set mig selv som et omdrejningspunkt. Men selvfølgelig har jeg været der for dem. Og det er også klart, at de blev bange og ramt af: Hvad stiller vi op, hvis ikke hun er her mere og gør det, hun plejer, og sørger for det, hun plejer at sørge for. Det var hårdt at se den reaktion, siger 74-årige Lone Dybkjær til SØNDAG.

Hvor især Lone Dybkjærs døtre blev meget påvirket af situationen, så hun selv kræftdiagnosen som endnu et bump på vejen, ligesom hun ikke frygtede, hvad der skulle ske.

– Men jeg selv tænkte: Nå ja, som min læge sagde så fint: ”Det er et bump på din vej. Der er ingen grund til at tro, at det er andet”. Sådan havde jeg det også. Og sådan sagde jeg det også. Og sådan mener jeg det også. Jeg går slet ikke med en frygt for, at der er fare på færde, siger hun.

Lone Dybkjær om kræftbehandling: Jeg har haft total nedtur. Læs mere på søndag.dk.

Charlotte Bircow fik konstateret brystkræft i 2011. I dag ser hun tilbage på et forløb, som har givet hendes look et rids i lakken. Læs mere på søndag.dk.

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden