6. dec. 2013
Af Dorte Quist

Mandela død: Sportsfolk fra hele verden sender hilsener

Nelson Mandela
Nelson Mandela
Foto: All Over Press
I en af Nelson Mandelas berømte taler taler han om sportens magt til at ændre verden. Nu kvitterer sportens største helte på Twitter, hvor de sender kondolancer i anledning af dødsfaldet.

Kendte sportsfolk som Cristiano Ronaldo, Tiger Woods og Garry Kasparov sender deres kondolencer på Twitter, efter at nyheden om Nelson Mandelas død er kommet rundt i hele verden.

Netop sporten var et af de midler, som Nelson Mandela brugte helt bevist som præsident til at samle et splittet Sydafrika tilbage i 1990'erne, hvor modsætningerne især i de første år stadig var meget store mellem hvide og sorte.

I en af sine mest kendte taler fra 1995, året efter han blev valgt til præsident, sagde han ved åbningen af verdensmesterskabet i rugby i Sydafrika:

- Sport har magten til at ændre verden. Den har magten til at inspirere. Den har magten til at forene folk i en helt særlig grad. Den taler til ungdommen i et sprog, de forstår. Sport kan skabe håb, hvor der engang kun var fortvivlelse. Den er mere magtfuld end en regering til at nedbryde race-barrierer.

Symbol på heling

Selv om rugby var og er nationalsporten i Sydafrika, var "All Blacks" fra New Zealand normalt et uovervindeligt hold i 1990'erne. Men i den berømte VM-turnering lykkedes det det sydafrikanske rugbyhold "The Springboks" - som ellers var et symbol på apartheid og det hvide herredømme - at slå New Zealand.

Det var i den forbindelse, at den forholdsvis nye præsident Mandela opfordrede den sorte befolkning til at støtte op bag holdet, og hvor han selv bar en Springbok-trøje på stadion. Efter finalen overrakte Nelson Mandela pokalen til holdets kaptajn Francois Pienaar. Billedet er siden blevet et symbol på Sydafrikas heling efter apartheid.

Muhammed Ali: En mand med sjæl og hjerte

Hele den fantastiske historie blev filmet i 2009 i Hollywood-filmen 'Invitus', hvor Morgan Freeman og Matt Damon spillede Nelson Mandela og rugbykaptajnen.
Nelson Mandela havde også en stor del af æren for at Sydafrika i 2010 kunne afvikle verdens næststørste sportsbegivenhed, VM i fodbold.

Bokselegenden Muhammad Ali mødte flere gange Nelson Mandela, og i en pressemeddelse i anledning af dødsfaldet skriver Ali:

- Det, jeg vil huske tydeligst om Hr. Mandela, er, at han var en mand, hvis hjerte, sjæl og ånd ikke kunne indeholdes eller begrænses af racemæssig eller økonomisk uretfærdighed eller byrden af hadet og hævnens jerntremmer. Han var en fri sjæl bestemt til at svæve højt over regnbuerne. Nu svæver hans sjæl oppe i himlen. Han er nu fri – for evigt.

Stjernernes hilsner

En lang række andre kendte sportsfolk har også sendt deres sidste hilsen og kondolencer på Twitter:

Fodboldspiller Eric Cantona, Frankrig:
”Bon voyage. Regards Eric”

Fodboldspiller Cristiano Ronaldo, Portugal:
“Thankful , Madiba, for your legacy and your example. You"ll always stay with us”.

Fodboldspiller Gary Lineker, England:
“The greatest man on the planet has died. RIP Nelson Mandela”

Skakspiller Garry Kasparov, Rusland:
“Nelson Mandela led by moral example, by deeds, and by words. May his life and legacy humble us and guide us. Thoughts to all South Africa”

Højdespringer Stefan Holm, Sverige:
“RIP Nelson Mandela!!!”

Bokser Mike Tyson, USA:
“I'm hearing about Nelson Mandela's death while on African soil in Oran, Algeria. Sending prayers to Mandela's family”

Wozniacki sender hilsen

Tennisspiller Caroline Wozniacki:
“RIP Nelson Mandela”

Golfspiller Tiger Woods, USA:
“You will always be in my heart Mr. Mandela.”

Tennisspiller Rafael Nadal, Spanien:
“Rest in peace Nelson Mandela, you have been a role model to the world. My most sincere condolences to family and friends”

Løber Usain Bolt, Jamaica:
“Rest in peace Nelson Mandela, you have been a role model to the world. My most sincere condolences to family and friends”

Formel 1-kører Sebastian Vettel, Tyskland:
” RIP Nelson Mandela, you will always be the captain of your soul.”

Svømmer Michael Phelps, Australien:
"It always seems impossible until it's done." #ripnelsonmandela Your courage and inspiration will live on forever!!!”

Læs mere om: