15. dec. 2012
Af af Emilie Dahm Reimar

Margrethe Vestager: Her er mine yndlingsbøger

Margrethe Vestager
Margrethe Vestager
Foto: AOP
Margrethe Vestager læser gerne bøger, der gør hende klogere, og som handler om livet, glæde og kærlighed.

For økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager kan en bog både være tankevækkende, en oplevelse i sig selv og gøre hende klogere på livet.

Her er nogle af de bøger, der har påvirket ministeren:

Det store hus af Nicole Krauss

De fleste af os kan nok se et familieoverhoveds skrivebord for sig: Stort, tungt, uendelig mange skuffer. Blot en enkelt er låst. Sådan et skrivebord er omdrejningspunktet for fem forskellige mennesker gennem det 20 århundrede. Jeg fik sådan en lyst til at give de mennesker et kram og få dem til at tale med hinanden. Krauss folder en verden ud, og jeg levede i den, mens jeg læste, og var blevet lidt klogere, da jeg havde vendt den sidste side.

Kristuslegender af Selma Lagerlöf

Lagerlöf fortæller om mennesker. Om livet, glæde, kærlighed, ydmyghed over for livet og alle dets tildragelser. De 11 noveller er tankevækkende og giver mening langt ud over det religiøse udgangspunkt. Det handler om tillid og om respekt for livet.

Stigninger og fald af Josefine Klougart

Det tog mig nogle sider at finde ind i strømmen af ord, tanker og stemninger. Men så var jeg der også. Som barn igen med alle overvejelserne om forældrene. Det er en tekst i flow og med tilsyneladende få modhager. Alligevel kan smerten ikke holdes på afstand. Vi vil så gerne skærme børnene - men i Klougarts fortælling bliver det klart, at de ser igennem os, som var vi af glas.

Alexandria-kvartetten: Justine, Clea, Balthazar, Mountolive af Lawrance Durrell

Vi er i Alexandria. Der er en stemning af liv, lyst og en helt særlig atmosfære, der hører en anden tid til. Der er gyder og gader, balkoner og baldakiner, mest af det forførende og meget af det forbudte. Der er så meget af det levede liv, helt ud i krogene. Fire forskellige bøger og fire forskellige perspektiver. Det er i sig selv en oplevelse

Læs mere om: