9. jan. 2016
Af John Lautrup

TILLYKKE: Mogens Lykketoft fylder 70 år

Mogens Lykketoft
Mogens Lykketoft
Foto: Martin Høien
Mogens Lykketoft fejrer rund fødselsdag som formand for FNs generalforsamling.

Mogens Lykketoft kroner i disse uger og måneder en storslået politisk karriere med formandsposten for FNs generalforsamling i New York. Og det sker meget passende for FNs halvfjerdsindstyvende samling, eftersom formanden i dag, lørdag, fylder 70 år.

En gang havde han fipskæg og voldsomt hår og lignede kommunistpioneren, Trotskij. Men så blev han gift med journalist Mette Holm, og så røg fipskægget, og håret blev trimmet. Med alderen har Mogens Lykketoft også trimmet sit tidligere noget bryske væsen, hvor tålmodighed absolut ikke var hans mest fremtrædende karaktertræk. Han er højt begavet, og hans tanker løber ofte hurtigere, end omgivelserne kan følge med til. Både journalister og politiske kolleger har stakåndede mærket hans sarkastiske svirp, når de halsede efter at forstå hans hurtigtløbende vid.

Mogens privat

Mogens Lykketoft er adopteret og vokset op som enebarn hos et farvehandlerægtepar på Frederiksberg. Han var kvik i pæren, skrev sin egen verdenshistorie i fritiden og redigerede skoleblad med sin skolekammerat Georg Metz. Efter gymnasiet uddannede han sig til cand. polit. på Københavns Universitet.

Han var skatteminister i den sidste Anker Jørgensen-regeringen, og som finansminister i Nyrups regeringer op gennem 90'erne var han hjernen bag periodens succesrige økonomiske politik. Han blev til sidst belønnet med ønskejobbet som udenrigsminister, men det varede kort, eftersom Ander Fogh Rasmussen vandt valget i 2001.

Ærefuld post

Da Helle Thorning-Schmidt genvandt magten til Socialdemokraterne i 2011, fik Mogens Lykketoft den ærefulde post som formand for Folketinget. Sideløbende har TV-seere kunnet få et indtryk af hans med årene rundere væsen i TV News-programmet "Ellemann & Lykketoft". hvor han diskuterer udenrigspolitik med Uffe Ellemann-Jensen.

Mogens Lykketoft har to døtre fra et tidligere forhold. De har givet ham fem drengebørnebørn. Han var fra 1987 til 2004 gift med sin partifælle og tidligere kulturminister, Jytte Hilden. I 2005 blev han gift med Mette Holm ved et udendørsbryllup i Grønland.

LÆS MERE: Mogens Lykketoft tog imod dronningen

Læs mere om: