3. apr. 2019
Af John Lautrup

TILLYKKE: Poul Schlüter fylder 90 år

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/poul_s.jpg
Foto: Hanne Juul
Poul Schlüter tog turen fra "parfumesælger" til politisk superstjerne. Undervejs udviste han stor kløgt og et smittende humør.

Poul Schlüter var med Marianne Jelveds ord "den bedste statsminister på det rette tidspunkt i vores historie". I dag fylder den konservative mastodont 90 år og bliver fejret ved en stor reception i børsbygningen i København.

Poul Schlüter er still going strong

90 år er en høj alder, og den tidligere statsministers fysik er ramt af de mange år. Aldersvækkelsen er tydelig. Han går dårligt, men hovedet løber stadig hurtigt. Det kunne seerne forvisse sig om, da han for et par år siden deltog i en programrække på DR med de fem nulevende statsministre og klart tog stikket hjem med sin humor og sit skarpe vid.

Ingen regnede rigtig med Poul Schlüter, da han i 1974 overtog et kriseramt konservativt folkeparti. "Parfumesælgeren" blev han hånligt kaldt af nogle. Men de skulle blive klogere. For sønderjyden fra Tønder endte med at være statsminister i hele 11 år fra 1982 til 1993. Og selv politiske modstandere roste ham for den kløgt og imødekommende forstandighed, hvormed han holdt sammen på sine skiftende regeringer.

Intet er fejet ind under gulvtæppet

Han kan tage æren for, at dansk økonomi blev genoprettet efter 70'ernes gældskaos. Eftermælet blev dog plettet af Tamil-sagen, som han valgte at tage konsekvensen, da han frivilligt rømmede statsministerkontoret. Skylden var dog ikke hans, men en stædig justitsminister, Erik Ninn-Hansen, som bildte sin chef ind, at intet var fejet ind under gulvtæppet. En sætning, Schlüter gentog fra Folketingets talerstol, og siden måtte høre meget for.

Mistede sin kone til kræft

Mens Poul Schlüter var statsminister, mistede han i 1988 sin kone, Lisbeth Schlüter, som døde af kræft, kun 43 år gammel. Året efter giftede han sig med lederen af balletskolen på Det Kongelige Teater, Anne Marie Vessel Schlüter. De kan således i år fejre 30-års bryllupsdag. Om sin mand har Anne Marie Vessel Schlüter sagt:

- Poul havde og har et format, som måske i dag mangler hos mange politikere. Formatet viser sig i hans måde at tale på og hans måde at behandle folk på og ikke mindst i hans humor og selvironi. Det er jo guld værd.

Stort tillyke til Poul Schlüter med de 90 år.

Læs mere om: