Mandag, 13. februar 2023 — af Sofie Nymand

Preben Kaas og Jørgen Ryg var uadskillelige, men makkerskabet endte i bittert brud på scenen

Jørgen Ryg og Preben Kaas
Jørgen Ryg og Preben Kaas
Foto: Ritzau Scanpix
De var Danmarks største komikerpar, indtil spydigheder og stikpiller endte deres makkerskab.

Preben Kaas og Jørgen Ryg var uadskillelige.

Lige siden Stig Lommer satte dem sammen som ABC Teatrets nye store stjernepar efter Dirch Passer og Kjeld Petersen.  

Det blev da også til seks gode år som komisk makkerpar – lige indtil et sammensurium af stikpiller og spydigheder udspillede sig på scenen.  

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

I 1966 havde Preben Kaas overtaget teatret som direktør, men han gik stadig på scenen med makkeren Jørgen Ryg, og denne sæson var det forestillingen ”Forny dem for helvede!”, de havde succes med.

En aften var der dog mere end underholdning på repertoiret. Under komikken lå frustrationen, og det endte i spydigheder – adresseret til Preben Kaas med Jørgen Ryg som afsender.

På scenen sendte Jørgen Ryg stikpiller til Preben Kaas om den affære, han havde med én af de unge kvinder fra Kaas-Kræs, mens hustruen Ulla var gravid med deres søn, Jeppe.

Preben Kaas blev senere gift med den unge kvinde fra Kaas-kræs, Anne Mari Lie, som han senere blev gift og fik sønnen Nikolaj Lie Kaas med.

Det blev for meget for den hidsige Preben Kaas, der længe havde været træt af sin makker, der ifølge ham manglede arbejdsdisciplin.

Bitterheden kulminerede, og Preben Kaas, der var også var teaterdirektør, fyrede Jørgen Ryg på stedet.

Men det var ikke uden konsekvenser for Preben Kaas og den forestilling, der skulle trække publikum til det økonomisk hårdtprøvede teater.

Efter komikerparrets bitre skilsmisse var der ikke mange, der troede, at de igen ville stå på en scene sammen.

Men siden blev de forsonet.

I 1975, hvor Preben Kaas havde overtaget Cirkusrevyen, var det hans gamle ven Jørgen Ryg, der blev redningen, efter Dirch Passer pludselig rykkede til Holstebro-revyen.

Og det var ikke kun på scenen, at de blev genforenet. Også i de kulørte blade – heriblandt BILLED-BLADET.

Da Preben Kaas i 1979 overtog en rolle i ”Den kyske levemand” på ABC for en sygdomsramt Jørgen Ryg, var der kun rosende ord mellem dem:

- Du er den eneste herhjemme, der kan klare rollen. Jeg er sikker på, at de vil gøre det brandgodt. Du er min redningsmand, sagde Jørgen Ryg dengang henvendt til Kaas.

- Tak skal du have, gamle ven. Jeg er glad for, at du har tillid til mig, men jeg bliver nu nok nødt til at ringe og spørge til råds af og til, svarede Preben Kaas sin ven.

Preben Kaas døde i marts 1981, få dage før sin 51-års fødselsdag.

Få måneder senere gik Jørgen Ryg bort 54 år gammel af en kræftsygdom.

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden