16. jan. 2011
Af af Lisbeth Grube

Jørn Hjorting er fyldt 80 år: Stort interview

Jørn Hjorting
Jørn Hjorting
Foto: Martin Høien/BILLED-BLADET
Selvom tallet siger noget andet, så føler radioværten sig ikke gammel – han er stadig aktiv og ved godt mod.

- Jeg samler på de lyse timer, siger radioens grand old man, som sammen med fru Erna har kæmpet sig ovenpå efter et grimt styrt.

- Ja, jeg har jo lært, hvordan man åbner en kagedåse med én hånd, lyder det listigt fra Jørn Hjorting, da fru Erna tjekker beholdningen af hjemmebagte småkager. Der er kun få af de små tilbage - men kagetyven bliver straks tilgivet.

De seneste seks uger har sat en stopper for livets vante gang i rækkehuset i Nærum, hvor Jørn Hjorting bor med hustruen Erna og hunden Fie. På én af de første, frostklare vinterdage, hvor Jørn var ude at gå tur med Fie, ville han flytte sig for en bil. I stedet gled han på isen, styrtede til jorden og måtte indlægges med en skulder, der var brækket to steder.

Blev lagt i spændetrøje

- Det værste var, at skulderen også gik af led. De første 14 dage var armen fuldstændig fikseret ind til kroppen, og hver aften kommer der én fra hjemmeplejen for at lægge mig i spændetrøje, så jeg ikke ligger og slår ud med armene om natten. Det er altså underligt, når man plejer at kunne bevæge sig frit, siger Jørn, mens Erna nikker:

- Det har været en barsk december. Alene det at se ham forpint og få tøjet af og på ham. Heldigvis må jeg sige, at når sådan noget sker, er der 100 procent opbakning fra vores to børn, svigerdatter og børnebørnene.

- Da jeg var faldet, stod begge børn her på et øjeblik i nattøj med frakker ovenpå. Vi hjælper hinanden i familien, og det betyder uendeligt meget, fastslår Jørn.

Firs og frisk

I onsdags, rundede hr. Hjorting de 80 år, og bortset fra venstre arm, som har det bedst i hvileposition, har han det ufatteligt godt. Den populære radiomand, som blandt andet fik en nation til at lytte med på DR-programmet "De ringer, vi spiller" er stadig en yderst aktiv herre.

- Jeg føler mig slet ikke som en olding. Jeg har været forskånet for alvorlig sygdom og føler mig ung indeni. Det eneste, jeg har været bange for, er, at jeg skulle ende med ikke at kunne bruge hovedet. Men de små grå celler heroppe fungerer så nogenlunde, og jeg sørger for at holde dem i gang, siger fødselaren, som aldrig har været fristet af at gå på pension.

- Især mænd har det med at dø af kedsomhed, fordi de ikke har noget at tage sig til, når de holder op med at arbejde. Mens mange kvinder strikker, syr eller passer hus og hjem, lægger mændene sig ned på sofaen - og det er ikke sundt, påpeger Hjorting.

Elsker radio

De seneste 12 år har han været vært på DK4. Oprindelig blev han hyret til at lave seks programmer, men det ene år har taget det andet, og netop nu har seerne en quiz-række til gode. Desuden tager han ud og underholder et par gange om måneden, som regel med en pianist.

- Den kontakt med andre mennesker har jeg svært ved at undvære. Man taler så meget om ældrebyrde, men når jeg optræder, er det som regel for ældre mennesker, og der er sørenknageme mange, som har det rigtig godt, er aktive og giver respons. Jeg bliver så glad, når jeg har en sal fuld af mennesker, der er kommet for at have det hyggeligt et par timer. Jeg har aldrig været bleg for at indrømme, at jeg er sat i verden for at underholde og ikke for at reformere. Og jeg synes, verden bliver et lidt bedre sted at opholde sig, hvis vi kan more os sammen. Mine rynker er smilerynker, og jeg er glad for dem, siger Jørn.

Familien hjælper til

Hjemme i rækkehuset keder han sig heller aldrig. 78-årige Erna er ovenpå efter en slem diskusprolaps for to år siden, sønnen Claus bor lige om hjørnet, mens datteren Helle og børnebørnene Elisabeth, 17, og Joachim, 15, er naboer.

- Det bliver et meget nært forhold, når man bor så tæt på hinanden. Vi har en fast aftale om, at de spiser her hver tirsdag, men de seneste måneder har det nærmere været reglen end undtagelsen, at de har været her. Og Joachim har trofast gået med hunden, mens jeg har ligget underdrejet. Det er fantastisk. Vores børnebørn er godt på vej til at blive voksne, og vi har fulgt dem hele vejen, siger Jørn, og Erna ler:

- Når Joachim kommer hjem fra skole og kigger i køleskabet hjemme hos sig selv, siger han: Jeg skal lige se, om mormor har noget bedre!

80-års-fødselsdagen bliver fejret med familien og nære venner. Og så glæder Jørn Hjorting sig til at blive helt mobil igen.

- Men det har også sine fordele med den skadede skulder. Jeg kan jo ikke støvsuge, pointerer patienten med et drilsk smil.

Læs mere om: