12. dec. 2011
Af af John Lautrup

Jørn Hjorting har opskriften på en god alderdom

Erna og Jørn Hjorting
Erna og Jørn Hjorting
Foto: Jesper Sunesen/BILLED-BLADET
BILLED-BLADET har besøgt Jørn og Erna til en snak om livet langt op i årene.

Hjerteligheden er nøjagtig, som vi husker den fra radioen. Erna har dækket spisebordet med hjemmebagte boller og småkager. Og Jørn hælder kaffe op i de sarte porcelænskopper.

- Det er mig, der har brygget kaffen, siger han stilfærdigt og smiler med hele sit glade, åbne ansigt.

- Ja, og det er det eneste, du laver her i huset, lyder det kontant fra Erna.

- Jo, jo, indrømmer Jørn huldsaligt.

Jørn fyldte 80 år 12. januar. Næste år er det Ernas tur til at runde de otte årtier. Bortset fra hendes dårlige ryg er de begge friske og rørige, og hvis nogen skulle ønske sig opskriften på en god alderdom, er Jørn leveringsdygtig.

- Først og fremmest gælder det om at være godt gift, svarer han prompte.

Han kunne også have svaret, at det handler om at holde sig aktiv. For det er han. Han har netop redigeret de bedste samtaler og indslag fra det legendariske snakkeprogram "De ringer, vi spiller", som P3 sendte hver onsdag formiddag fra 1968 til 1996. De kan nu købes som et cd-bokssæt, der udkom i sidste uge. Og han holder stadig foredrag og optræder med underholdning og musikquizzer sammen med en pianist.

Vi er så forskellige

Men ægteskabet er altså det vigtigste, og hvorfor har det så fungeret for Erna og Jørn lige siden deres bryllupsdag den 28. september 1963?

- Fordi vi er så forskellige, kommer Erna sin mand i forkøbet.

- Ja, vi supplerer hinanden på sæt og vis. Vi kan grine sammen, og vi holder af at se de samme ting, når vi er ude i verden. Vi kan lide den samme mad. Ren harmoni, svarer Jørn og kommer med sit måske bedste tip til den tredje alder.

- Jeg ved godt, at man skal vælge sine forfædre med omhu. At generne betyder noget. Men jeg tror, det allervigtigste er at holde sig glad. Det er simpelthen livsvigtigt. Jeg kan da godt være lidt sur indimellem, men så har jeg en god modgift. Så synger jeg ...

Læs mere om: