Renée Toft Simonsen: ”Grænser” burde sættes på skoleskemaet

Renée Toft Simonsen.

Renée Toft Simonsen.

Foto: AOP
Psykolog og forfatter Renée Toft Simonsen mener, at alle kan blive bedre til at sætte grænser.

Ifølge Renée Toft Simonsen, psykolog og forfatter, er der mange, der ikke lærer at lytte til sig selv og sætte grænser. Det fortæller hun på Femina.dk.

- Grænser er ikke nogen nem ting, og egne grænser synes de sværeste! Dem, man ikke fik sat, dem, man opdagede for sent, og dem, andre overskrider. Ja, det ER kompliceret, for grænser har vi, men af en eller anden grund er de vildt svære for mange mennesker at få markeret, udtaler Renée Toft Simonsen blandt andet.

- Det kan jo dreje sig om hvad som helst. F.eks. hvis man havde sagt til en person, at man havde travlt og ikke havde tid til kaffe, og personen så alligevel dukker op og siger, det bare er til en hurtig kop (ja, det er sket i virkeligheden). Hvad gør man i den situation? Siger man til vedkommende i døren, at han/hun ikke kan komme ind, for man har ikke tid? Efter min mening, ja, men de færreste gør det i virkeligheden. Men i det øjeblik vi åbner døren, lukker vedkommende ind og laver en kop kaffe til ham/hende, da bliver vi inderst inde rasende. Det gør vi, fordi vi beder os selv holde noget ud, vi i grunden havde sagt, vi ikke ville være med til, fastslår Rénee Toft Simonsen og beskriver, at årsagen til at det kan ende sådan er, at vi ikke er opdraget til at lytte til os selv:

- Vi er opdraget til at lytte til de andre. Lige fra vi er små, bliver vi vaccineret med, at vi ikke må tænke på os selv, vi skal tænke på andre. Vi må ikke lukke nogen ude fra legen, selv om der ikke er plads til flere i den. Vi må ikke lade være med at dele vores kage, selv om den er lille og ikke beregnet til to. Vi lærer helt enkelt ikke at lytte til os selv og mærke, hvor grænsen for legen, kaffen eller chefen går. Efter min mening burde der laves om på den fejl øjeblikkeligt, og ”Grænser” burde sættes på skoleskemaet! Jeg kender nemlig ingen, der ikke har et problem med at få dem mærket eller sat, fortæller Rénee Toft Simonsen blandt andet på Femina.dk.

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden