1. sep. 2011
Af af Juliane Olsen, Alive.dk

Sådan sætter de kendte deres kryds ved valget

Peter Aalbæk, Lotte Heise og Søren Fauli er afklaret omkring hvor de vil sætte deres kryds den 15. september ved Folketingsvalget.
Peter Aalbæk, Lotte Heise og Søren Fauli er afklaret omkring hvor de vil sætte deres kryds den 15. september ved Folketingsvalget.
Foto: AOP
Valgkampen er i fuld gang og rundt omkring i landet gør politikerne deres for at fiske din stemme. Hvilken vej går de kendte efter de første dages debat? Læs med her.

Søren Fauli, filminstruktør og skuespiller. Stemmer på De Radikale.

- Jeg har hele tiden vidst det, og jeg stemmer på Manu Sareen fra De Radikale, fordi de har størst borgerlig indflydelse. Jeg har været i tvivl, for jeg hader deres ligestillingspolitik, men synes, at de har et fint fokus. Der sker jo det i Danmark, at drenge falder igennem vores uddannelsessystem. Mænd kan noget andet end kvinder, fordi de er testosteron-drevne og målrettede, og det har Manu Sareen netop fokus på. Med hensyn til valgkampen, så forstår jeg ikke, hvorfor politikerne altid skal stå og tale om, hvor dumme de andre er, og jeg synes, at journalisterne burde sige til dem, at det er forbudt at tale på den måde. Jeg laver selv reklamefilm og her er der mange regler for hvad man ikke må - som eksempelvis at tale dårligt om konkurrerende produkter. Politikerne sviner de andre til under valgkampen og forvrider de andres holdninger, og det handler kun om dem selv. De siger, at det er dumt og farligt det, som de andre præsenterer, og det er gennemgående for dem alle sammen. Det er latterligt, for når valgkampen er slut, så skal de sidde i en masse udvalg, hvor de skal løse problemerne sammen og samarbejde. Det får vi slet ikke at høre om, og det er dødsygt.

Peter Aalbæk, direktør for filmselskabet Zentropa. Stemmer på De Radikale.

- Jeg synes, at det er vildt spændende, fordi Konservative og De Radikale rækker hånden ud mod at afslutte blokpolitikken. Vi har en stor udfordring, fordi vi har et grundstødt land og et stort spørgsmål om hvilken vej vi skal gå. De fleste stikker hovedet i busken, men jeg håber, at nogen tager ansvaret efter valget. For den almindelig valginteresserede, som jeg selv, har det at opleve valgkampen indtil nu, været at se den almindelige paradesænkning. Men jeg giver et stort plus for Lars Barfoed og Magrethe Vestager, fordi de rækker hånden over midten. Med hensyn til kunsten og kulturen, så siger jeg op i røven med det - vi skal nok klare os. Det er meget værre med den krise vi står overfor. Jeg er medlem af Socialdemokraterne, men tør ikke give dem min stemme, så derfor stemmer jeg på De Radikale, for at Magrethe Vestager skal sidde med en bazooka mod de andre og gå i front for blandt andet at skabe jobs. Jeg synes, at det er godt spillet af De Radikale. De har bare holdt fast i nogle principper, samt kernen i partiet, og har bare været tro mod partiprogrammet hele vejen igennem.

Lotte Heise, foredragsholder: Stemmer til venstre for midten

- Jeg synes, at det er gået ligesom forventet. Først og fremmest er det pinligt, at Pia Kjærsgaard trækker indvandrerkortet igen. Så synes jeg, at det er ærgerligt, at Magrethe Vestager er blevet så glad for De Konservative, for jeg ville ønske hun blev i rød blok. Jeg ved godt, at det er svært at være politiker i dag, men jeg håber altså, at hun kommer tilbage. Med hensyn til økonomi er jeg ikke den store økonom, og jeg synes, at det er svært at gennemskue. Men jeg synes, at det er fint, at vi fokuserer på økonomi og velfærd i stedet for indvandrerpolitik, for det er simpelthen for intetsigende. Der er blevet talt om fornuftige emner, og der har ikke været så meget mudderkastning. Der vil jeg også sige, at journalisterne har et stort ansvar for at styre politikerne under valgdebatterne. Så synes jeg, at Helle Thorning-Schmidt er sej. Hun er anden type, og hun er ikke så pamperagtig. Jeg har det svært med Lars Løkke Rasmussen - det skal ikke være nogen hemmelighed. Der er alt for mange barregninger og bilagsager, og jeg synes bare ikke han ser godt ud. Anders Fogh Rasmussen havde i det mindste stil, og man skal jo også tænke på, at politikerne skal repræsentere landet. Derfor er deres fremtoning også vigtig, og Lars Løkke Rasmussen ligner bare én, der ikke passer helt godt på sig selv. Helle Thorning-Schmidt er mere international, og det er vigtigt i en global tid som vores. Hvem jeg stemmer på siger jeg ikke, men jeg stemmer på rød blok, og det ligger helt fast. Jeg kunne aldrig drømme om at stemme på blå blok - så skulle jeg få en hjerneblødning.

Læs mere om: