13. mar. 2012
Af af Thomas Flindt

Sara Hjort Ditlevsen: Vi kvinder skal tro mere på os selv

Sara Hjort Ditlevsen
Sara Hjort Ditlevsen
Foto: Martin Høien/BILLED-BLADET
Den unge skuespiller Sara Hjort Ditlevsen er aktuel i et nyt stykke om kvinders kamp for ligestilling.

Filmanmelderne var vilde med hendes præstation i den danske film "Undskyld jeg forstyrrer", og hun er blevet kaldt et talent, man skal holde øje med.

Men skuespilleren Sara Hjort slår ikke kun sine folder på filmlærredet. På det københavnske teater Edison kan man se hende og en lang række andre kendte danskere lægge stemme til syv kvinders historier om deres kamp for ligestilling i teaterstykket Seven, der er et resultat af et samarbejde mellem Folkekirkens Nødhjælp, Forum for Rettigheder og Diversitet og FN's udviklingsprogram UNPD.

Men det er ikke kun den globale ligestilling, der er vigtig at sætte fokus på, forklarer skuespilleren Sara Hjort i et interview med Oestrogen.dk.

Hvornår blev du første gang opmærksom på, at det er vigtigt at have fokus på ligestilling?

Vi har altid fejret den 8. marts, da jeg var barn, og så lang tid som jeg næsten kan huske, har vi haft fokus på ligestilling i min familie. Så allerede siden jeg var meget ung, har jeg haft mange holdninger til ligestilling. Derfor synes jeg, det er vigtigt at fejre kvindernes internationale kampdag som en del af kvindefrigørelsen. Og i den forbindelse er det vigtigt at understrege, at det jo ikke handler om en kamp mellem kønnene. Det er en meget stor misforståelse. Ligestilling handler om, at vi får gjort det til en kamp, der ikke skal udkæmpes af kvinder, men af både mænd og kvinder.

Har du nogensinde følt dig diskrimineret på grund af dit køn?

Når jeg befinder mig i sammenhænge, som jeg ikke er vant til at være i, oplever jeg, at jeg skal banke lidt hårdere i bordet for at blive taget alvorligt som kvinde. Og det er på trods af, at man måske har nogle langt mere kvalificerede holdninger end mændene. Og jeg har da også oplevet at sidde i en situation, hvor jeg har en pointe, og så er der en mand, der gentager den pointe to minutter efter, og så er det ham, der bliver lyttet til, på trods af at det er det samme, som en kvinde lige har sagt.

Hvordan synes du, det står til med ligestillingen i Danmark?

I min hverdag oplever jeg som sådan ikke de store problemer. Men overordnet tror jeg, at vi kvinder skal være meget bedre til at tro på os selv og vores værd. Jeg synes, at jeg som kvinde oplever, at der er en tendens til, at man bliver bedømt på en anden måde, når man træder ind på et mandsdomineret område. Man kan bare se på politik, hvor man har talt om Gucci-Helle. Men der er jo aldrig nogen, der har udtalt sig om Armani-Anders. Det er en diskussion, jeg simpelthen bliver så træt af.

Artiklen er bragt i samarbejde med Oestrogen.dk.

Læs mere om: