Dynamit-sommer for 30 år siden: Elkjær scorede Danmarks første VM-mål

foto: AOP
Dynamitdrengen Preben Elkjær scorede 4. juni 1986 det første, historiske VM mål for Danmark, og tændte dynamitfesten i Mexico. Bagefter fortalte han i BILLED-BLADET, hvordan det føltes.
Preben Elkjær var for præcist for 30 år siden på  alle danskeres læber.
 
Den 4. juni 1986 – mexicansk tid klokken 16, midnat i Danmark – tændte han et følelsesudbrud, som mange af os stadig kan mindes her 30 år efter.
 
I den varme juninat 1986 havde hele nationen tunet ind på Danmarks dynamitlandshold.  Det var første gang, landsholdet nogensinde var med til VM. 
 
Slutrunden blev spillet i Mexico. Og DR var stadig landets eneste TV-kanal.
 
De bølgende billeder fra den svedne bane, mere gul, end grøn, og en lidt utydelig klat rødgrød med fløde – sådan tog transmissionen af det rød-hvide dynamitlandshold sig ud på afstand.
 
Men kommentatorlyden gik klart igennem, da de rød-hvide gjorde klar til den første kamp mod Skotland, og i 2. halvleg - cirka ti minutter over 1 dansk tid - flængedes natten af et jubelbrøl. 
 
 

""JAAAAA ... PREBEN ELKJÆR!!!"

 
Først fra kommentator Svend Gehrs – så fra millioner af danske TV-seere - da Preben Elkjær med et frækt træk slap fri og hamrede bolden i mål via den ene stolpe.
 
”Elkjkær  …. og så er han fræk  …. Og SÅ ELKJÆR …. JAAAAAAAAAAA ….. PREBEN ELKJÆR!" Lød det fra Svend Gehrs. For Preben Elkjærs 34. landsholdstræffer sikrede Danmark en 1-0 sejr.  Og blev dermed historisk.
 
Elkjær, der også havde en brevkasse i BILLED-BLADET fortalte bagefter hvordan det føltes:
 
”De første par sekunder tænker du slet ikke, men du føler, det dirrer i alle nervetrådene. Det er, som om dit bryst er ved at sprænges. Du er så glad, og du har den underligste fornemmelse af at svæve i et tomrum, hvor ingen lyde når dig. Så intens er din glæde. Den fylder dig totalt. Så slår brølet derudefra ind på trommehinderne, og du er i det øjeblik uovervindelig. Ingen, og intet kan ramme dig, eller tæmme dig …”
 
Preben Elkjær tændte dynamitten og skrev den sommer Danmark ind i fodboldens verdenshistorie.
 
Foto: All Over
 
 
 
 

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden