Fredag, 15. januar 2016 — af Casper Nielsen

Elkjærs tøjdesigner tilbage på landsholdet

Foto: AOP
Stilen fra dynamitlandsholdet fra 1980erne med Preben Elkjær, Morten Olsen og Michael Laudrup genoplives. Aage Hareides danske landshold skal atter spille i Hummel-design.

Preben Elkjær var iført blusen, da han bankede sine mest berømte mål ind i 1980'erne

Og han var såmænd også iført bukserne, da han – med en stor flænge i bagen - høvlede bolden over mål i straffesparkskonkurrencen i semifinalen mod Spanien i juni 1984.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

I opture og nedture i 1980'erne tog det i dag så berømte danske dynamitlandshold turen op i verdenseliten med Hummel på fodbold-kroppen.

Så det er med referencer til de glade 1980’ere, verdens mest trofaste fans og et uforglemmeligt Europamesterskab i 1992 at Hummel og DBU nu genoptager samarbejdet.

Det danske sportsbrand indledte sit første sponsorat af landsholdet den 1. januar 1979, men fra 2004 og til 2016 har landsholdet haft Adidas som sponsor.

Historiske øjeblikke i Hummel

Når den ny landstræner, norske Aage Hareide, sender sit hold på banen næste gang er de dog klædt, ligesom dengang landsholdet virkelig spillede fodbold med englelyd.

- Det danske fodboldlandshold og DBU er allerede en del af vores brand DNA, så i dag er det som at komme hjem igen, siger Christian Stadil, Hummels direktør i en pressemeddelelse fra DBU.

Historisk set er det da også uforglemmelige øjeblikke, der har haft de rød-hvide hummel bluser i centrum.

I EM slutrunden i 1984 i Frankrig nåede Danmark til semifinalen i Hummel, i kvalifikationen til VM i Mexico blev Danmark nummer 1 i deres gruppe, foran blandt andre Sovjetunionen og Norge.

Dengang spillede den nuværende danske landstræner Aage Hareide for Norge – og han måtte konstant se, hvordan hummelstriberne på for eksempel Michael Laudrups ærmer susede forbi ham i forvaret i en historisk dansk 5-1 sejr i Oslo.

FIFA nedlagde forbud

Mest opsigt vakte Hummels dragter dog i 1986, da Sepp Pionteks dynamithold drog til VM-slutrunden i Mexico for første gang i den danske historie.

Striberne på den rød-hvide VM dragt var dog blevet så kunstfærdige, at verdensfodboldforbundet FIFA måtte bede designeren dæmpe sig lidt. Man tillod ikke stribede shorts, så Elkjær, Arnesen, Berggreen og Morten Olsen måtte stille op i ensfarvede bukser.

Tipsbladet kaldte dragterne ”køkkengardiner” og ”karnevalskostumer”.

Ikoniske striber

Men da de tonede frem på skærmen i juni 1986 skrev de et uforglemmeligt kapitel. Både i danskerenes fælleserindring, men også ude i verden.

Spørg bare i Skotland, i Uruguay, og i det daværende Vesttyskland, hvis spillere må have oplevet det som at være fanget i en centrifuge af rød-hvidt stribet vasketøj – sådan som de Hummelklædte danske spillere for ud og ind imellem dem, og spillede dem ud af banen i opvisninger af en anden verden.

Fodbold-nostalgien kulminerede for Hummel, da Peter Schmeichel og co. kunne løfte EM pokalen den uforglemmelige 26. juni aften 1992 i Sverige.

Da Danmark slog Tyskland med 2-0.

Det nuværende danske landshold, der ikke er kvalificeret til sommerens EM slutrunde i Frankrig, har altså en del at leve op til, når kvalifikationen til næste VM slutrunde går i gang til efteråret.

Men nu har Hummel da klædt dem på til det.

Se billederne fra de glade dage i Hummel i galleriet her:

GALLERI: Landsholdet i Hummel

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden