Erik Gundersen 25 år efter tragedien: Mit handicap er en følgesvend

Erik Gundersen.

Erik Gundersen.

Foto: AOP
Den 17. september 1989 blev speedway-kongen invalideret i en ulykke. I dag har han kæmpet sig tilbage til livet.

Onsdag den 17. september er det præcis 25 år siden, at billederne af en paralyseret Erik Gundersen liggende i gruset efter en speedway-ulykke i England, chokerede Danmark og den internationale speedway-verden.

Ulykken invaliderede den 17-dobbelte verdensmester for altid, men han kæmpede sig tilbage til livet og har i dag lært at leve med sit handicap.

- Jeg kunne have sat mig tilbage og bare været bitter, men selv om der har været grå skygger undervejs, har den tanke aldrig strejfet mig. Jeg skal hver dag kæmpe med ting, men jeg kigger mig selv i spejlet og tænker: ”jeg skal nok klare det”, siger Erik Gundersen til BT og fortsætter:

- Det må bare tage lidt længere tid. Mit handicap er blevet en følgesvend. Der er en vej til alting, hvis man er indstillet på at gøre en ekstra indsats.

Et nyt liv

Den snart 55-årige speedway-konge bor i Tjæreborg nær Esbjerg sammen med hustruen Helle, og hvert år den 17. september ryger tankerne tilbage til den skæbnesvangre dag i 1989, som ændrede alt.

- Det er en dag, hvor jeg holder mig indenfor og sammen med Helle og reflekterer over ulykken. Det blev begyndelsen for et andet liv for os begge, fortæller Gundersen og tilføjer:

- Den dag reflekterer vi over, hvor langt vi er kommet, hvor vi er henne i livet, og hvor vi er på vej hen. Og glæder os over, at jeg fik lov til at komme videre.

Før ulykken vandt Erik Gundersen VM-guld i speedway 17 gange, og på trods af en invalideringsgrad på 80 procent, så har han siden 2007 været ansat af Danmarks Motor Union som ungdomstræner og talentudvikler.

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden