30. apr. 2023
Af Catja Klarskov

Landsholdslægen åbner op: Han reddede Christian Eriksens liv, men han kunne nemt være blevet udråbt til hele Danmarks skurk

Christian Eriksen og Morten Boesen 
Christian Eriksen og Morten Boesen
Foto: Mikael Rieck og Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Landsholdslægen Morten Boesen, der reddede Christian Eriksens liv i Parken, åbner nu op om episoden, og hvordan den har påvirket ham og familien.

Landsholdslægen Morten Boesen tøvede ikke et sekund, da Christian Eriksen pludselig faldt om midt på plænen den 12. juni 2021 i landskampen mod Finland. Han spurtede straks ind til den folkekære fodboldspiller og påbegyndte livreddende førstehjælp.

Morten Boesen og hans team reddede Christian Eriksens liv, men havde tragedien ikke fået en lykkelig slutning, så kunne han nemt være blevet udråbt til hele Danmarks skurk. Det fortæller cheflægen for det danske fodboldlandshold i Ally-podcasten “Liv eller død” i samarbejde med Ude og Hjemme.

– Det var selvfølgelig lidt angstprovokerende for mig, at mine børn var i Parken. Hvad nu, hvis jeg var blevet gjort til Danmarks skurk, fortæller Morten Boesen i interviewet, hvorefter han deler, at episoden dog har gjort hans egne børn langt mere bevidste om det vigtige arbejde, han udfører som læge.

– Det gav jo lige pludselig enorm meget mening for dem og har måske også gjorde det nemmere for dem at acceptere, at jeg tager afsted med landsholdet i lange perioder, forklarer han.

I de uendelig lange minutter, hvor Morten Boesen knælede over Christian Eriksen og gav livreddende førstehjælp, slog de danske holdkammerater en stor, skærmende mur omkring ham, mens alle holdt vejret både på lægterne og hjemme i fjernsynsstuerne.

Tragedien i Parken fik heldigvis en lykkelig slutning, da Christian Eriksens hjerte slog igen efter første stød med hjertestarteren.

Han blev efterfølgende kørt til Rigshospitalet, hvor han senere fik indopereret en ICH-enhed, der er en slags effektiv pacemaker.

Nationalhelt

Morten Boesen blev først og fremmest Christian Eriksens redning, men også en nationalhelt. Selv kunne landsholdslægen dog godt frygte, at han i stedet var blevet udråbt som skurk, hvis ikke hændelsen havde haft så positivt et udfald, forklarer han i interviewet.

Christian Eriksen er i dag tilbage i topform og spiller for den engelske klub Manchester United. Hændelsen i Parken har dog, ifølge Morten Boesen, sat sig som noget nær et nationalt traume, som efterfølgende har haft en række positive bivirkninger.

I kølvandet på Christian Eriksens hjertestop oplevede man nemlig et stort antal nye hjerteløbere.

Morten Boesen arbejder til daglig som cheflæge for det danske fodboldlandshold og F.C. København. Han er derudover tidligere badmintonspiller på eliteniveau og gift med Camilla.

Han og hustruen har sammen tre døtre, 19-årige Ulrikka, 16-årige Johanne og Rebekka på 10 år.

Fra venstre: landsholdslæge Morten Boesen, landstræner Kasper Hjulmand og DBUs fodbolddirektør Peter Møller til et pressemøde dagen efter Christian Eriksens hjertestop i Parken. 
Fra venstre: landsholdslæge Morten Boesen, landstræner Kasper Hjulmand og DBUs fodbolddirektør Peter Møller til et pressemøde dagen efter Christian Eriksens hjertestop i Parken.
Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Du kan lytte til “Liv eller død”-podcasten i ALLY-appen eller læse hele beretningen hos Ude og Hjemme.

Læs mere om: