21. okt. 2013
Af Lisbeth Grube

Morten Olsen: Så dårlig var min hørelse

Morten Olsen.
Morten Olsen.
Foto: AOP
Landstræner Morten Olsen skruede så højt op for fjernsynet, at hundene løb væk, før han tog sig sammen og fik et høreapparat.

- Jeg har oplevet min livskvalitet blive så meget forbedret, at jeg simpelthen synes, at det er idioti, hvis folk, der lider af dårlig hørelse, ikke gør noget ved det.

Sådan siger landstræner Morten Olsen til magasinet Helse. Som ganske ung blev den 64-årige sportsmand ramt af en nedarvet forkalkning i ørerne.

- Jeg var stadig i 20’erne og aktiv som spiller, da jeg fik en ’prop i øret’, der betød, at der var ting, jeg ikke kunne høre. Jeg vidste med det samme, hvad det var, for jeg kendte det hjemmefra. Min mor led af nedsat hørelse fra en ganske ung alder. Jeg kendte problematikken, og da jeg fik det konstateret, var jeg med det samme klar over hvilke gener, der fulgte med. Jeg husker jo fra min barndom, hvor irriterende det ofte var, når min mor ikke kunne høre, hvad vi sagde, og igen og igen sagde ’hva’be’har’, når vi spurgte om noget, fortæller Morten, som oplevede, hvordan hørelsen blev dårligere og dårligere.

- Jeg havde en overgang lyden på fjernsynet skruet så højt op, at vores hunde måtte løbe ud af stuen. Deres hørelse er jo mange gange bedre end menneskets, og det var ulideligt for dem at være i stuen, når vi så fjernsyn. En overgang havde jeg så nogle hovedtelefoner, som jeg sluttede til fjernsynet. Så kunne min kone sidde og se programmet med normal lyd, mens jeg skruede op for min egen lyd, men så kunne vi jo ikke tale sammen, forklarer Morten.

Først efter 20 års tilløb fik kan taget sig sammen til at få et høreapparat, og en helt ny verden åbnede sig for ham.

- Jeg tror, at vi mænd nogle gange er nogle forfængelige fjolser. Jeg kan dunke mig selv oven i hovedet over, at der kom til at gå så lang tid, før jeg fik høreapparat, men det skyldes nok i høj grad, at jeg manglede oplysning. Jeg troede, at et høreapparat var sådan en stor tingest, man havde siddende bag øret, og det havde jeg bestemt ikke lyst til, siger Morten Olsen til Helse.

Læs mere om: