31. jan. 2019
Af Casper Nielsen

Peter Mikkelsen er død

Peter Mikkelsen i 1994 og til Dansk Fodbold Award 2009 med sin hustru Katarina Scheef.
Peter Mikkelsen i 1994 og til Dansk Fodbold Award 2009 med sin hustru Katarina Scheef.
Fotomontage: Jesper Sunesen og Ritzau Scanpix.
Verdens bedste fodbolddommer, Peter Mikkelsen, er sovet stille ind. Han døde 58 år gammel efter længere tids kræftsygdom.

Peter Mikkelsen er død efter længere tids sygdom.

Den tidligere topdommer havde længe kæmpet mod kræften. Han blev i 2013 diagnosticeret med modermærkekræft, og da sygdommen ikke blev behandlet ordentligt i tide, spredte den sig til rygsøjlen, leveren og den ene lunge og blev så invaliderende, at Peter Mikkelsen tilbragte sine sidste år i kørestol.

Udviste Elkjær

Peter Mikkelsen dømte over 14 sæsoner i den bedste danske fodboldrække - i alt mere end 300 kampe.

Ikke mindst skabte det en del ballade, da han udviste Preben Elkjær i Elkjærs sidste kamp som topspiller i dysten mellem Vejle og B1913 den 25. november 1990.

Men det var som dommer ved de helt store slutrunder, at Peter Mikkelsen for alvor blev et kendt ansigt i den danske befolkning.

Kåret til årtiets bedste dommer

I BILLED-BLADETs røde stol fortalte han om glæden og stolheden ved at skulle dømme de helt store kampe.

Ved fire slutrunder i træk, VM 1990 i Italien, EM 1992 i Sverige, VM 1994 i USA og EM 1996 i England, var Peter Mikkelsen blandt de udtagede dommere.

Det gik så godt, at han i 1997 også blev kåret til årtiets bedste dommer.

Begyndte som målmand

Skolelæreren Peter Mikkelsen var fodboldmålmand i Ballerup, men besluttede sig tidligt for i stedet at satse på dommergerningen.

Peter Mikkelsen dømte ottendedelsfinalen den 4. juli 1994 i Orlando, Florida, og var af mange udset som favorit til at dømme finalen, men den gik i stedet til ungarske Sándor Puhl.

Privat var Peter Mikkelsen gift med forfatteren og coachen Katarina Scheef. Han efterlader sig sønnen Manne Godsk Scheef, som de fik i 1997.

Læs mere om: