Peter Mikkelsen er død

Peter Mikkelsen i 1994 og til Dansk Fodbold Award 2009 med sin hustru Katarina Scheef.

Peter Mikkelsen i 1994 og til Dansk Fodbold Award 2009 med sin hustru Katarina Scheef.

Fotomontage: Jesper Sunesen og Ritzau Scanpix.

Verdens bedste fodbolddommer, Peter Mikkelsen, er sovet stille ind. Han døde 58 år gammel efter længere tids kræftsygdom.

Torsdag, 31. januar 2019 - af Casper Nielsen

Peter Mikkelsen er død efter længere tids sygdom.

Den tidligere topdommer havde længe kæmpet mod kræften. Han blev i 2013 diagnosticeret med modermærkekræft, og da sygdommen ikke blev behandlet ordentligt i tide, spredte den sig til rygsøjlen, leveren og den ene lunge og blev så invaliderende, at Peter Mikkelsen tilbragte sine sidste år i kørestol.

Udviste Elkjær

Peter Mikkelsen dømte over 14 sæsoner i den bedste danske fodboldrække - i alt mere end 300 kampe.

Ikke mindst skabte det en del ballade, da han udviste Preben Elkjær i Elkjærs sidste kamp som topspiller i dysten mellem Vejle og B1913 den 25. november 1990.

Men det var som dommer ved de helt store slutrunder, at Peter Mikkelsen for alvor blev et kendt ansigt i den danske befolkning.

Kåret til årtiets bedste dommer

I BILLED-BLADETs røde stol fortalte han om glæden og stolheden ved at skulle dømme de helt store kampe. 

Ved fire slutrunder i træk, VM 1990 i Italien, EM 1992 i Sverige, VM 1994 i USA og EM 1996 i England, var Peter Mikkelsen blandt de udtagede dommere.

Det gik så godt, at han i 1997 også blev kåret til årtiets bedste dommer.

Begyndte som målmand

Skolelæreren Peter Mikkelsen var fodboldmålmand i Ballerup, men besluttede sig tidligt for i stedet at satse på dommergerningen.

Peter Mikkelsen dømte ottendedelsfinalen den 4. juli 1994 i Orlando, Florida, og var af mange udset som favorit til at dømme finalen, men den gik i stedet til ungarske Sándor Puhl.

Privat var Peter Mikkelsen gift med forfatteren og coachen Katarina Scheef. Han efterlader sig sønnen Manne Godsk Scheef, som de fik i 1997.