11. jan. 2013
Af af Malan Joensen

Wilbek taler ud om håndbolddepression

Ulrik Wilbek
Ulrik Wilbek
Foto: Jesper Sunesen/BILLED-BLADET
Landstræneren fortæller, hvordan omverdenens pres og kritik påvirkede ham efter EM sidste januar.

Udadtil så alt lykkeligt ud for landstræner Ulrik Wilbek og de danske herrer på håndboldlandsholdet, efter de vandt EM i Serbien sidste januar.

Men presset op til sejren og offentlighedens kritik efter to nederlag fik negative konsekvenser for Ulrik Wilbek.

Det fortæller landstræneren i et interview til TV 2 Sporten.

- Presset kan være voldstomt stort. Ikke mindst på min person. For af en eller anden grund synes man, at der, hvor jeg er med, der skal man helst vinde hver gang. Og det er et hårdt pres. Jeg synes til EM, da blev det voldsomt, da vi havde tabt de to kampe. Der blev det rigtigt ubehageligt. Og så vendte vi tilbage, men selv om vi vandt EM, så synes jeg faktisk, at der var en periode, måske endda helt frem til og med OL, hvor jeg sådan ikke var helt oppe motivationsmæssigt, fortæller Ulrik Wilbek og uddyber:

- Jeg har aldrig været ked af at være sammen med spillerne. Men det, der nogle gange kan presse en meget, det er omverdenen. Og der har jeg altid skullet håndtere et forventningspres sammen med spillerne. Og der var et eller andet omkring det EM, hvor der blev det lige for meget. Fordi vi tabte to kampe, så skulle jeg fyres, og jeg synes, vi blev svinet til på en usaglig baggrund. Vi tabte jo ikke med 10 mål, vi tabte med ét mål, og så dårligt spillede vi heller ikke. Altså, det var nogle små bitte ting. Man gjorde meget ud af, at jeg havde sagt bagefter, at vi brændte mange chancer. Jamen, det gjorde vi jo. Hvorfor er det så forfærdeligt at sige? Der var så mange ting, hvor det blev søgt, at nu skulle man finde syndebukke i stedet for at kigge på, om vi så kunne blive nummer fem eller seks? Det var der ingen, der interesserede sig for. Men at begrave holdet og begrave træneren og så videre. Og så vandt vi jo. Og det, synes jeg, var sådan lidt … kunne I ikke lige have ventet med at begrave os? Det var lidt ubehageligt.

Adspurgt om, hvordan Ulrik Wilbek håndterer presset, svarer landstræneren:

- Nogle gange skal der ske noget nyt, det kan være nye spillere, og nu har jeg fået ny assistent og så videre. Nogle gange er det bare sådan nogle ting, der skal til. Det handler også om at arbejde sig ud af det selv. Jeg har måttet arbejde mig ud af det selv, og fra at have en håndbolddepression efter OL, en kortvarig håndbolddepression, så har jeg sagt, at den tid, jeg har tilbage som træner, den skal bare være sjov, og jeg skal komme tilbage og turde nye satsninger og gøre de ting, som jeg har været kendt for. Det er det, jeg gerne vil.

- Jeg piver ikke over det, men jeg prøver bare at forklare, at det er en af grundene til, at jeg i en periode var mindre motiveret. Hvor jeg nu har en fantastisk motivation, også for selve træningen, og det at udvikle nyt. Jeg har altid prøvet at lave forandringer. Men jeg synes, at jeg i en halvårlig periode ikke fik forandret nok. Jeg fik ikke ændret nok, fik ikke taget nok fat på tingene.

Ulrik Wilbek kan dog igen se lyst på tilværelsen som landstræner, fortæller han til TV 2 Sporten:

- Lige pludselig oplever jeg mig selv som ham træneren, der finder på noget nyt og ikke er på vej til at takke af. Men er på vej til at toppe. Og det er fedt. Jeg kan ikke huske, at jeg har syntes, det har været sjovere at træne end lige nu.

Du kan se mere til Ulrik Wilbek og landsholdet, når de spiller den første VM-kamp mod Qatar den 12. januar.

Læs mere om: