7. jul. 2009
Af af Helle Skram de Fries

Svend Auken om sin kræftsygdom - et spørgsmål om tid

I mit tildælde er det et spørgsmål om tid, fortæller Svend Auken om sin kræftsygdom.
I mit tildælde er det et spørgsmål om tid, fortæller Svend Auken om sin kræftsygdom.
66-årige Svend Auken fortæller ærligt og åben, hvordan han har lært at leve både med sin cancersygdom og med døden som en slagskygge i hverdagen.

- Uanset hvor meget pædagogisk kontrol man har med sig selv og sine følelser, så er døden selvfølgelig en slagskygge i hverdagen, fortæller en ærlig Svend Auken til B.T.

Den 66-årige politiker fik for fem år siden konstateret prostatakræft. Han har lært at leve med sygdommen, som han nu vælger at fortælle om i B.T.

Svend Auken trøster sig med, at lægerne er meget dygtige, og at mange i dag overlever en kræftsygdom. Samtidig erkender han:

- I mit tilfælde er det selvfølgelig mere et spørgsmål om tid. Der kan godt gå lang tid, men det ER et spørgsmål om tid.

Hvorvidt han føler sig parat til at dø, vil Svend Auken ikke ind på. Han vælger at fokusere på, at livet er blevet endnu mere værdifuldt for ham. Og så har han et godt råd til andre i en lignende situation. Det er at læse den interviewbog "Det ender godt", som hans ven Johannes Møllehave har skrevet om døden.

- Læse disse kloge betragtninger. Det har betydet utrolig meget for mig.

En anden ting, der har betydet meget for den garvede socialdemokrat, er at blive ved med at arbejde. Han beskriver Folketinget som en enestående arbejdsplads, hvor kollegaerne bakker hundrede procent op - uanset partifarve. Svend Auken fremhæver blandt andet Folketingets formand, Thor Pedersen fra Venstre, som et af de fineste mennesker, man kan forestille sig i sådan en situation.

Arbejdet må dog tilrettelægges i samarbejde med Rigshospitalet, fordi Svend Auken går til behandlinger.

- Der må være respekt om, at nogle dage er man syg, og andre dage er man på arbejde, fortæller Svend Auken til B.T.

Læs mere om: